Budou v Mostě o víkendu padat rekordy? Vostatek chce body

Milovníci motorsportu tento víkend (19-21/07) zamíří do Mostu, kde se už počtvrté pojede největší motocyklová událost sezóny: Mistrovství světa superbiků. Návštěvnost i traťový rekord se budou otřásat v základech. Záštitu nad závodním víkendem oficiálně převzal prezident Petr Pavel.

Přímo z anglického Donington Parku míří šampionát Mistrovství světa superbiků do Mostu. Nejrychlejší motorky postavené na základě sériových strojů patří k nejatraktivnějším motocyklovým závodům, které u obrazovek průměrně sleduje 70 milionů diváků. Loni přímo do Mostu dorazilo přes 50 tisíc návštěvníků a letos organizátoři věří, že rekord ještě překonají. „Vedle samotných závodů je pro návštěvníky připravený nejbohatší doprovodný program v celé čtyřleté historii WorldSBK na mosteckém autodromu,“ říká Josef Zajíček, předseda představenstva společnosti Autodrom Most. „Vedle fanouškovských aktivit typických pro WorldSBK, jako jsou paddock show, victory lane, autogramiády a další aktivity založené na těsné interakci s fanoušky, je to vše od běhu na dráze, přeletu stíhaček až po aktivační zónu Olympijského festivalu a další,“ vysvětluje Josef Zajíček.

Divácký harmonogram s doprovodným programem

Rekordy se očekávají i na dráze. Královskou kategorii WorldSBK vede Toprak Razgatlioglu na BMW. Ve Velké Británii vyhrál všechny tři závody, každý s výrazným náskokem, a stanovil několik nových rekordů na kolo. S devíti vítězstvími na kontě v této sezóně (z toho sedmi po sobě) tak Razgatlioglu zvýšil svůj náskok v šampionátu jezdců na 41 bodů před druhým Italem Bulegou na Ducati. „Jsme spokojení, protože v Misanu jsme získali tři vítězství a zopakovali jsme to i v Doningtonu. Teď doufám, že vyhrajeme také v Mostě, protože tamní trať mám rád,“ uvedl Toprak. V Mostě se očekává, že ‘El Turco’ zaútočí i na traťový rekord, který turecký jezdec drží od roku 2022, kdy tehdy ještě na Yamaze zajel nejrychlejší kolo v čase 1:31,936 min. V Mostě se vždy dařilo i dalším jezdcům, a tak je možné, že pozice fenomenálního Turka nebude tak jednoznačná jako v Anglii.

Ve třídě WorldSSP budou čeští fanoušci držet palce Ondrovi Vostatkovi, jehož výkon v Anglii ovlivnil pád ve vysoké rychlosti. „Po Doningtonu se cítím lehce zklamaný, chtěli jsme se už posunout a zajet body, na které nám scházela jen vteřinová ztráta v cíli. S časem, který jsem zajel, bych byl loni čtvrtý. To znamená, že se letos hodně zkvalitnil střed startovního pole. Určitě víme, co zlepšovat, a je dobré, že to jsou věci, které můžeme zlepšit hned. V Mostě chci podat 110% výkon a prolomit letošní smůlu nějakým pěkným umístěním na bodech, případně v TOP10,“ popsal Vostatek, s čím míří do Mostu. Třídu šestistovek doplní ještě další Čech, Filip Feigl, který dostal divokou kartu.

Video: Z pohledu fanouška

Napínavá bude i třída WorldSSP300. Loňský závod rozhodlo pouhých 0,169 s, zatímco v závodě v roce 2021 to bylo ještě těsnější: první čtveřici dělilo 0,130 s a trojici na stupních vítězů 0,032 s. Ve třídě budou opět dva čeští zástupci. Na divokou kartu pojede Daniel Tureček a druhým Čechem ve startovním poli bude stálý jezdec týmu Accolade Smrz Racing BGR Filip Novotný, který je v šestnácti letech nejmladším jezdcem na gridu.

Petr Svoboda, který měl ve WorldSSP300 vykročeno na titul, se zatím léčí ze zranění, které utrpěl v Misanu, a v Mostě startovat nebude. Most si ale nenechá ujít aspoň jako divák a zapojí se i do fanouškovských akcí, jako je třeba setkání s českými jezdci v kempu Matylda během sobotního podvečera.

Video: WorldSBK Czech Round 2023 recap

Vedle závodů a akcí s jezdci WorldSBK budou mít fanoušci příležitost v Mostě potkat i další osobnosti. Jedním z nich bude například Pepa Sršeň Šiler – instruktor, testovací jezdec a ambasador českého kola WorldSBK. V sobotu pak na gridu zazpívá českou hymnu Jan Smigmátor a fanoušci budou moci potkat i Filipa Salače, jezdce třídy Moto2 šampionátu MotoGP. Záštitu nad závodním víkendem převzal prezident Petr Pavel, který si loni nenechal ujít mostecké superbiky včetně spršky šampaňského pod pódiem. Letos se do Mostu nedostane, ale s jezdci se setká po víkendu v Praze.

Více info na www.superbike-most.cz.

Závodní víkend MOTUL FIM Superbike World Championship podpořily:

Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism #VisitCzechiaNárodní sportovní agentura a Ústecký kraj.

(Radek Laube)

Sdílet