Pátý podnik EnduroGP se konal ve slovenské Gelnici

Čeští reprezentanti předvedli na východě Slovenska v náročném terénu pátého podniku EnduroGP 2024 perfektní výkon a odvděčili se tak všem fanouškům, kteří je přijeli osobně povzbudit a vytvořili na mnoha náročných úsecích takřka domácí kulisu. Za to jim patří uznání a poděkování.

Pátý díl letošního seriálu EnduroGP hostili o víkendu 12.-14. července již potřetí za sebou pořadatelé z východoslovenské Gelnice. Terény v okolí Gelnice a umění pořadatelů připravit náročnou klasickou soutěž opět slibovaly nejen zajímavou podívanou pro diváky, ale maximální soustředění pro startující jezdce.

Na jezdce tak čekaly i letos náročné měřené testy a na odpočinek nebyl čas ani na přejezdech v každém ze tří kol. Náročnost umocňovalo i hodně teplé a dusné počasí a když se připočte, že v úterý se přehnala přes Gelnickou lokalitu velká bouře s průtrží mračen, nebylo jezdcům co závidět, protože blátivé úseky vydržely až do nedělní etapy.

Celkem jezdci EnduroGP absolvovali páteční prolog a po oba víkendové dny pak vždy tři kola se dvěma časovými kontrolami a třemi měřenými testy. O náročnosti této EnduroGP také vypovídalo, že si jezdci v servisních časových kontrolách najížděli pouze 4-7 minut. Na opravy nebo občerstvení nebylo moc času. Naši ale zvládli vše bez problémů a tentokráte dokázali i v náročném terénu dovézt motocykly do servisní časové kontroly bez vážného poškození, což jim nejen zvedalo sebevědomí, ale mechanikům i najížďákům šetřilo čas na běžné servisní práce. Najížďáci se tak mohli soustředit především na včasné dojetí k měřeným testům, kde bylo hlavně na endurotestu a extrémtestu potřeba ukázat v blátivých úsecích vždy tu správnou kolej, aby se nezapadlo. I tak ale nebylo možné obsáhnout všechny blátivé úseky. Tam kde to nestihli, je doplnili opět neskuteční fanoušci a kamarádi, kteří se snažili ukázat tu správnou kolej. Za to opět velký dík.

Vše začalo už pátečním prologem, který startoval v 18 hodin, aneb „ČECH STŘÍDAL ČECHA V KŘESLE PRŮBĚŽNĚ VEDOUCÍHO JEZDCE V AKRAPOVIC SUPER TESTU“ jak je prolog nazýván. Matějovi Škutovi vše vyšlo na jedničku, vyhrál mezi juniory, a vydržel v pozici vedoucího jezdce, dokud ho skvělou jízdou nevystřídal Kryštof Kouble. Tomu pozice „leader“ vydržela až do startu posledních osmi pilotů GP. Nakonec z toho bylo pro Kryštofa historicky první umístění v TOP10, na 7.místě ABSOLUTNĚ. Ve třídě GP-E2 to bylo 3.místo.

Historicky nejlepší umístění v prologu platilo i pro Matěje, když byl klasifikován v AKRAPOVIC SUPER TESTU na 10.místě ABSOLUTNĚ, VYHRÁL JUNIORY I TŘÍDU GP-JUNIOR2. Oba dva jezdce KBS TEAMu pak skvělou jízdou doplnil Jarda Kalný, který dojel mezi juniory absolutně na 9.místě a ve třídě GP-Junior2 mu patřilo 5.místo.

V sobotní etapě, která startovala tradičně v 9 hodin, bojoval Kryštof Kouble ve třídě GP-E2 o páté místo. Vysoké tempo udržel až do cíle sobotní etapy, i když se nakonec o jednu pozici propadl. V absolutním pořadí nakonec obsadil první nebodované 16.místo, ale ve třídě GP-E2 bral cenné body za 6.pozici.

Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 po triumfu v pátečním prologu bojoval hned od startu sobotní etapy skvělým výkonem o druhé místo ve třídě, ale i o první „bednu“ v absolutním hodnocení Juniorů. Nakonec z toho bylo 2.místo ve třídě GP-Junior2 a skvělé 4.místo absolutně mezi juniory.

Skvěle opět bojoval ve třídě GP-Junior2 i Jarda Kalný, který dojel na 7.místě a absolutně mezi juniory na 13.místě.

V neděli byl harmonogram stejný jako v sobotu, jen terén na měřených testech i přejezdech byl natolik rozježděný, že si to vyžadovalo větší soustředěnost jezdců, aby někde nezapadli se svým motocyklem a nenabrali tak zbytečnou časovou ztrátu.

Kryštof Kouble ve třídě GP-E2 po prvním kole figuroval průběžně na 8.místě. Skvělou jízdou v závěru nedělní etapy, kdy na posledním extrém testu zajel osmé místo, se posunul na konečné 18.místo absolutně a 7.místo ve třídě GP-E2.

Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 zopakoval skvělý výkon ze soboty a podařilo se mu letos již popáté ve své kariéře v EnduroGP vystoupit na stupně vítězů, když dojel opět na 2.místě ve třídě GP-Junior2 a zopakoval 4.místo v absolutním hodnocení juniorů.

Jarda Kalný stejně jako v sobotu obsadil 7.místo ve třídě GP-Junior2 a absolutně mezi juniory 13.místo.

V průběžném hodnocení seriálu GP Enduro 2024 ve třídě třídy GP-E2 figuruje Kryštof Kouble po pěti podnicích na 9.místě se 70 body. Ve třídě GP-Junior2 je Matěj Škuta na 3.místě se 132 body a Jarda Kalný na 6.místě s 92 body. V Absolutním hodnocení GPJunior patří Matějovi 7.místo a Jardovi pak 14.místo.

Seriál Paulo Duarte FIM EnduroGP 2024 pokračuje šestým podnikem o víkendu 2.- 4. 8. 2024 ve Welsu v okolí městě Rhayader.

facebook.com/ladislav.krupicka.969

(Láďa Krupička)

Sdílet