MXGP v Lokti se koná už o tomto víkendu!

Startovky odhaleny, čeští jezdci si to rozdají se světovou elitou

Západočeský Loket se o víkendu stane hlavním městem motokrosu na světě. Na MXGP of Czech Republic budou startovat nejlepší motokrosoví jezdci planety v kategoriích MXGP a MX2. Bohatý závodní program v Loketských serpentinách doplní finálová klání evropského šampionátu v nejmladších kategoriích EMX65 a EMX85. Třešničkou na dortu bude závod o titul mistra Evropy v EMX2T, dvoutaktních dvěstěpadesátkách. Dnes byly vydány startovní listiny.

A příznivci motokrosu se mají na co těšit! Do Lokte přijede v podstatě kompletní světová špička, z první desítky MXGP bude chybět pouze lotyšský reprezentant Jonnas Pauls kvůli zranění, naopak se po absencích na čtyřech závodech vrací loňský vicemistr světa, Francouz Romain Febvre. Čelo šampionátu je těsné, průběžně vede Slovinec Tim Gajser s 608 body před španělským závodníkem Jorgem Pradem (574) a nizozemským jezdcem Jeffreym Herlingsem (557). V kategorii MX2 je situace podobná, vede Nizozemec Kay de Wolf (576) před Lucasem Coenenem z Belgie (527) a německým jezdcem Simonem Laengenfelderem (509). Na loketské trati nebude chybět ani druhý ze sedmnáctiletých dvojčat Coenenových Sacha, který je průběžně na osmém místě.

Z českých jezdců se na start v kategorii MXGP postaví například Jakub Terešák, Petr Polák, František Smola, v MX2 Julius Mikula, Tomáš Pikart. Další české závodníky uvidíte ve finále mistrovství Evropy dvoutaktních dvěstěpadesátek EMX2T, Petra Bartoše, Václava Kováře a další. V nejmladší juniorské kategorii EMX65 bude Českou republiku reprezentovat loňský domácí mistr v této kategorii, dvanáctiletý Dominik Hasoň.

Program závodního víkendu v Lokti bude doslova nabitý. Od sobotního rána začíná volnými tréninky všech kategorií, ještě před obědem proběhnou kvalifikační závody EMX2T, EMX65 a EMX85. Už pět minut před jednou odpolední startuje první závod dvoutaktních dvěstěpadesátek, sobotní bohatý harmonogram končí kvalifikačními závody MX2 (od 16:25) a MXGP (od 17:15). Po skončení dění na trati pokračuje večer party, vrcholem je ve 23.00 tradiční velkolepý ohňostroj, zábava pak pokračuje až do ranních hodin. Neděle je pak od rána do podvečera našlapaná ostrými závody evropské a světové elity motokrosu.

Připomeňme, že letošní nejzásadnější novinkou pro diváky budou dvě velkoplošné obrazovky v areálu, díky kterým budou mít přehled o dění na celé trati. Určitě to ještě umocní zážitek ze závodů.

MXGP of Czech Republic je třináctým podnikem letošního seriálu FIM Motocross World Championship. V kalendáři letos následuje po dvou závodech v Indonésii. Do Evropy se tak světový motokros vrací po pětitýdenní přestávce v atraktivním termínu. Loketský podnik patří mezi pilíře mistrovství světa a jeho obtížnost je mezi jezdci proslulá. I proto je tak velmi oblíbený mezi českými, ale i zahraničními fanoušky. Podnik připravují zkušení organizátoři z Automoto klubu Loket v AČR pod hlavičkou Autoklubu České republiky. Jak prozradil jeho prezident Jan Šťovíček, letos se dočkáme vzácného okamžiku, Loket navštíví prezident Mezinárodní motocyklové federace FIM Jorge Viegas a prezident FIM Europe Michal Sikora, jen v opravdu výjimečných případech jezdí společně na jeden podnik. Pro Autoklub ČR a český motorsport obrovská pocta.

Předprodej vstupenek vrcholí, zajistěte si je včas na https://tickets.mxgploket.com/. K dispozici budou také na místě. Všechny informace ohledně MXGP v Lokti najdete na https://www.mxgploket.com/.

Sdílet