Jinín 2024: Velké teplo a pády s dobrým koncem

Čtvrtý závod Open mistrovství České republiky v motokrosu se jel na přebudované trati v Jiníně. Ta přilákala spoustu jezdců, například v MX2 byla opravdu nadstandardní jezdecká účast – 57 závodníků. Jezdci se museli poprat nejen se zapamatováním nových prvků na závodní dráze, ale také s nepříjemným horkem. Diváci byli svědky několika pádů, všechny se ale obešly bez vážného konce. Sem tam ovšem zamíchaly pořadím.  

MX1

Závod třídy MX1 byl v Jiníně naprosto v režii Maxe Nagla (Haas Racing Team). Ovládl mimo jiné i celou první jízdu, kterou vedl od startu až do cíle. Začal holeshotem, skončil výhrou. Za sebou měl ale samozřejmě nalepeného Jakuba Terešáka (HT Group Racing Team), kterému na německého závodníka ovšem tentokrát nestačily síly. Na třetím místě jezdil Tomáš Kohút (Osička MX Team), který tak navázal na svůj úspěch z předešlého závodu v Přerově. Těsné to bylo v Jiníně na dalších pozicích. O čtvrté místo v první rozjížďce bojovali Pavol Repčák (Orion Racing Team) a Martin Krč (HT Group Racing Team), o vteřinu rychlejší v cíli byl nakonec Repčák. Šestý byl Šimon Jošt (KRTZ Motorsport), který dokázal zajet skvělý výsledek i přesto, že měl v jízdě ošklivě vypadající pád. Jízda byla ukončená předčasně červenou vlajkou kvůli kolizi dvou jezdců.

Také ve druhé rozjížďce třídy MX1 vedl Max Nagl. Dokázal si vytvořit slušný náskok a nikoho před sebe nepustil. Opět ani Jakuba Terešáka, který měl sice velmi ostré tempo, ale stejně jako první jízdu dokončil tu druhou na druhé pozici. Rychlý byl také Tomáš Kohút, kterému opět patřila třetí pozice. Šimon Jošt tentokrát bez pádu dokončil jízdu na 4. pozici. Pátý byl opět Pavol Repčák a šestý Martin Krč. Celkově v Jiníně: 1. Nagl, 2. Terešák, 3. Kohút.

V průběžném hodnocení převzal pozici lídra seriálu po Jakubovi Terešákovi Max Nagl a stal se tak nositelem červené tabulky. Nyní má na druhého sedmibodový náskok. Tím průběžně druhým je Jakub Terešák a třetí je Šimon Jošt.

Výsledky MX1 

Celkově v Jiníně 

  1. Max Nagl (1–1, Haas Racing Team)
  2. Jakub Terešák (2–2, HT Group Racing Team)
  3. Tomáš Kohút (3–3, Osička MX Team)
  4. Pavol Repčák (4–5, Orion Racing Team)
  5. Šimon Jošt (6–4, KRTZ Motorsport)

Průběžně v sezóně 

  1. Max Nagl 166 b.
  2. Jakub Terešák 161 b.
  3. Šimon Jošt 120 b.
  4. Martin Krč 117 b.
  5. Pavol Repčák 115 b.

MX2

Úvod první jízdy třídy MX2 bravurně zvládl Daniel Stehlík, bral holeshot za nejrychlejší start a několik kol vedl. První místo nakonec neudržel, postupně ho předjeli tři jeho soupeři a musel se tak spokojit se čtvrtým místem. První jízdu vyhrál Marcel Stauffer (Osička MX Team). Tomu se dařilo už v předešlém závodě v Přerově, kde se ukázal po dlouhé době, protože léčil zranění. Druhou pozici v první jízdě vybojoval Tomáš Pikart (ZL N2P s. r. o) a třetí jeho největší soupeř Martin Venhoda (Q-Racing Team). Čtvrtý byl Daniel Stehlík a pátý Jaromír Romančík, ten závodil ve třídě MX2 proto, že trénuje před MXGP Loket, kde pojede ve třídě EMX2T. Lídr tabulky Adam Dušek (HT Group Racing Team) se nejen v úvodu závodu potýkal s technickými problémy a v jízdě skončil až na 12 pozici.

Druhá finálová jízda se Duškovi vydařila o mnoho lépe. Byl v ní na druhé pozici. Snažil se porazit opět prvního Marcela Stauffera, ale neměl takové tempo. Třetí dojel Jaroslav Katriňák, čtvrtý Martin Venhoda a pátý Petr Rathouský (Orion Racing Team). Tomáš Pikart dotahoval po nepovedeném startu, ovšem podařilo se mu ztrátu stáhnout pouze na 9. místo. Tím naservíroval Venhodovi své průběžné druhé místo. Celkově v Jiníně: 1. Stauffer, 2. Venhoda, 3. Katriňák.

V tabulce průběžných výsledků i po nepovedené první jízdě vede Adam Dušeka a druhý je Martin Venhoda, který o 2dva body překonal třetího Tomáše Pikarta.

Výsledky MX2 

Celkově v Jiníně 

  1. Marcel Stauffer (1–1, Osička MX Team)
  2. Martin Venhoda (3–4, Q-Racing Team)
  3. Jaroslav Katriňák (6–3)
  4. Tomáš Pikart (2–9, ZL N2P s. r. o.)
  5. Adam Dušek (12–2, HT Group Racing Team)

Průběžně v sezóně 

  1. Adam Dušek 173 b.
  2. Martin Venhoda 156 b.
  3. Tomáš Pikart 154 b.
  4. Petr Rathouský 101 b.
  5. Marcel Stauffer 97 b.

85 ccm

V Jiníně se ve třídě 85 ccm opět činil Matyáš Výleta (KRTZ Motorsport). Svoje kvality předvedl už v první rozjížďce. Po startu byl nejrychlejší, a tak mu to zůstalo až do cíle. Nestačil na něj ani velmi rychlý Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov v AČR), který se musel spokojit s druhou příčkou. O třetí místo se chvíli bojovalo mezi Zdeňkem Buštíkem (LUTCAR Team z. s.) a Vojtěchem Kuthanem (Dr.K Racing team, s. r. o). Úspěšně z tohoto souboje vyšel Buštík, který pomyslnou cílovou pásku protnul jako třetí. Pátou příčku bral Jan Pokorný.

Také druhá jízda Patřila Matyášovi Výletovi. Ten si dokázal na své soupeře vytvořit velký náskok a suverénně zvítězil. Druhý jezdil přibližně do půlky závodu Ondřej Ludvík (KRTZ Motorsport), vysoké tempo ale neudržel, a nakonec se musel spokojit se čtvrtou příčkou. Kdo si ukořistil Ludvíkovo druhé místo byl opět Szymon Masarczyk a na třetí pozici dojel, stejně jako v první jízdě, Zdeněk Buštík. Páté místo patřilo Patrikovi Nohavicovi (Auctor MX Team). Celkově v Jiníně: 1. Výleta, 2. Masarczyk, 3. Buštík.

V průběžném hodnocení si po závodě v Jiníně vytvořil lídr tabulky Matyáš Výleta trochu větší bodový náskok, nyní má 12 bodů k dobru před druhým Szymonem Masarczykem. Třetí je Zdeněk Buštík.

Výsledky 85 ccm 

Celkově v Jiníně 

  1. Matyáš Výleta (1–1, KRTZ Motorsport)
  2. Szymon Masarczyk (2–2, Motosport Chýnov v AČR)
  3. Zdeněk Buštík (3–3, LUTCAR Team)
  4. Ondřej Ludvík (8–4, KRTZ Motorsport)
  5. Patrik Nohavica (6–5, Auctor MX Team)

Průběžně v sezóně 

  1. Matyáš Výleta 147 b.
  2. Szymon Masarczyk 135 b.
  3. Zdeněk Buštík 116 b.
  4. Jan Pokorný 89 b.
  5. Adam Kadeřábek 67 b.

Veterán

Třídu Veterán ovládl Petr Bartoš (Orion Racing Team). Jezdec vyhrál první i druhou rozjížďku se slušným náskokem na ostatní a upevnil tak své místo na čele tabulky. Dvakrát druhý byl v Jiníně na nové trati Martin Žerava (KRTZ Motorsport). Ten jistě chtěl Bartoše porazit, ale neměl takovou rychlost. Třetí místo v první i druhé jízdě si vysloužil rychlou jízdou Michal Votroubek (LUKA Motocross Team z. s.).

Průběžně je po Jiníně první Petr Bartoš, druhý je Michal Votroubek a třetí Martin Trávníček. Žerava ztrácí body kvůli vynechanému prvnímu závodu sezóny.

Ve vložené kategorii Veterán 50+ byl nejrychlejší Martin Žerava, který opět porazil všechny své soupeře. Ovšem ti nebyli daleko za ním. Pouze jednu nebo dvě vteřiny. V první jízdě se snažil Žeravu předjet druhý Roman Skalka, třetí byl Dokoupil. Ve druhé jízdě měl naopak Dokoupil tempo a brousil si zuby na vítězství, nakonec se ale musel spokojit s druhou příčkou a Skalka byl naopak třetí. Celkově v Jiníně: 1. Žerava, 2. Dokoupil, 3. Skalka.

Průběžně vede tabulku výsledků Petr Dokoupil, druhý je Roman Skalka a třetí Rostislav Hlaváček.

Výsledky Veterán 

Celkově v Jiníně 

  1. Petr Bartoš (1–1, Orion Racing Team)
  2. Martin Žerava (2–2)
  3. Michal Votroubek (3–3, LUKA Motocross Team)
  4. Martin Trávníček (4–4)
  5. Zdeněk Blábolil (6–5, Promoto Husqvarna Racing Team)

Průběžně v sezóně 

  1. Petr Bartoš 150 b.
  2. Michal Votroubek 126 b.
  3. Martin Trávníček 106 b.
  4. Tomáš Kaňkovský 103 b.
  5. Zdeněk Blábolil 92 b.

Výsledky Veterán 50+ 

Celkově v Jiníně 

  1. Martin Žerava (1–1)
  2. Petr Dokoupil (2–2, KRTZ Motorsport)
  3. Roman Skalka (3–3)
  4. Rostislav Hlaváček (5–4)
  5. Petr Fogl (4–5)

Průběžně v sezóně 

  1. Petr Dokoupil 136 b.
  2. Roman Skalka 122 b.
  3. Rostislav Hlaváček 112 b.
  4. Martin Žerava 100 b.
  5. Zdeněk Svoboda 83 b.

Další, v pořadí už pátý závod HT Group OMČR se pojede 11. 8. 2024 v Petrovicích u Karviné. Určitě si tento závod nenechte ujít.

Text: Dominika Kvapilová

Foto: Radek Lavička

Sdílet