Štajf s Rajnohou v Plzni opět triumfovali

Ve svém 53. společném startu v automobilových soutěžích dokázali Vojtěch Štajf a František Rajnoha získat skvělým výkonem ve voze ŠKODA Fabia R5 celkové vítězství na letošním XVIII. ročníku LAK Racing Rallye Plzeň. Jako držitelé Poháru 2+ v sezóně 2023 tak o uplynulém víkendu obhájili i zdejší loňské celkové prvenství.  

Letní slunečné počasí s místy až tropickými teplotami přes 30 °C přivítalo v Plzni více než stovku soutěžních posádek na osmi rychlostních zkouškách s celkovou délkou 72 kilometrů. Mezi účastníky nechyběla ani posádka týmu ACCR Racing21 ve složení Vojtěch Štajf a František Rajnoha, kteří spolu naposledy startovali v loňském roce ve Vsetíně, kde také zpečetili celkové vítězství v Poháru 2+ pro rok 2023.

Vloni tato posádka na Rallye Plzeň celkově zvítězila a letošní obhajoba tak byla jednou z motivací se na atraktivní tratě západních Čech vrátit, a to ve společné dvanácté sezóně v rally. Stejně jako vloni vsadili Štajf s Rajnohou na kvalitně připravený vůz ŠKODA Fabia R5 z dílen týmu Duck Racing a jeho finální nastavení realizoval pražský jezdec v rámci krátkého předsoutěžního testu.

Hned první rychlostní zkouška, kde Štajf s Rajnohou zaznamenali nejrychlejší čas, ukázala šance na kvalitní výsledek. Až do konce sobotní dopolední části soutěže se však museli spokojit s průběžným druhým místem, a to i po drobných jezdeckých chybách na druhém měřeném úseku. Od zkušené domácí posádky Pech – Uhel, která navíc v Plzni představila novou moderní soutěžní techniku, však dělil posádku ACCR Racing21 odstup pouhých 5,5 sekundy. To dávalo naději na těsný vzájemný souboj v odpolední časti. Tuto predikci potvrzovaly mimo jiné i těsné odstupy obou jezdců na dvou dopoledních měřených úsecích v řádu necelé jedné sekundy. Hned první test odpolední sekce, druhý průjezd zkouškou Slatina-Úněšov, opět opanoval Vojtěch Štajf a snížil náskok Václava Pecha na 4,5 sekundy.

Ke zdramatizování souboje o vítězství však nakonec nedošlo, vzhledem k odstoupení favorizované plzeňské posádky v šestém měřeném úseku. Nejrychlejší časy ve třech odpoledních rychlostních zkouškách však umožnily Vojtěchu Štajfovi s Františkem Rajnohou zcela kontrolovat situaci a dojet si tak po roce opět pro celkové prvenství v soutěži s náskokem 12 sekund.

„Máme s Frantou z opětovného vítězství samozřejmě velkou radost. Jako úřadující držitelé loňského Poháru 2+ jsme si přijeli do Plzně tuto soutěž především užít a zase si po dlouhých měsících oživit jízdu s vozem kategorie R5. Ale samozřejmě jsme věděli, že obhajovat zdejší vítězství při účasti Vaška Pecha s Petrem Uhlem na nové a modernější technice bude nesmírně těžké,“ řekl v cíli spokojený Vojtěch Štajf a dodal: „My jsme ráno nasadili nejtvrdší směs pneumatik, a přestože se to zpočátku jevilo jako odvážné řešení, byl jsem s touto volbou nakonec velmi spokojený. Možná i proto se v průběhu soutěže ukázalo, že bychom se mohli o zdramatizování v jejím závěru přeci jen alespoň pokusit. Vlivem odstoupení Vaška k tomu však už nedošlo. Nás ale hodně potěšilo, že skvěle připravená Fabia R5 od týmu Duck Racing nám umožnila porazit posádky startující na výrazně modernějších vozech specifikace Rally2. Určitě bychom soutěžní vůz v této nejmodernější vývojové fázi v budoucnu na české soutěži také rádi vyzkoušeli.“   

ODKAZ NA ONBOARD VIDEO z RZ3: https://fb.watch/t1q7KpjIN9/

Více informací o týmu na:

www.facebook.com/racing21rallyteam

www.racing21.cz

(Tomáš Vaněk)

Sdílet