Velmi malé bodové rozdíly na čele slibují další ostré motokrosové souboje!

Je před námi už 4. závod HT Group Open mistrovství ČR v motokrosu! A pojede se na přebudované trati v Jiníně, kam se seriál mistrovství republiky vrátí po několika letech, a ne v Klukách u Písku, jak bylo původně plánováno. Po minulém závodě v Přerově, kde kvůli špatně sjízdné trati startovaly pouze třídy MX1 a MX2, budou mít diváci možnost vidět opět všechny jezdce tříd 85 ccm, MX2, MX1 a Veterán a čeká je jistě zajímavá podívaná. Závodníci na špici výsledkové listiny mají mezi sebou velmi malé bodové rozdíly, někde dokonce pouze jednobodové. 

V sezóně 2024 zbývají ještě 4 další závody jednotlivců, včetně toho nadcházejícího v Jiníně, a jeden podnik družstev, který je klasicky naplánovaný na konec sezóny, konkrétně 13. října v Dalečíně. Kompletní kalendář vypadá takto:

30.06.2024 Jinín  

11.08.2024 Petrovice

08.09.2024 Kramolín

29.09.2024 Opatov

13.10.2024 Dalečín – družstva

Vstupné na závody:   

Děti do 120 cm: zdarma
Děti do 15 let: 100 Kč
Dospělí 250 Kč
Parkovné: 50 Kč

Vstupenky je možné zakoupit u vchodu do areálu. Platba pouze hotově.

Parkování je zajištěno na přilehlé louce.

Vstup do depa: zdarma

Tréninky od 7:45, finálové jízdy od 13:00.
Kompletní časový harmonogram ZDE.  

MX1

Ve třídě MX1 to před závodem v Jiníně vře nejvíce. Bodové konto jezdců na čele se liší jen velmi nepatrně, a každý na 4. závod sezóny jede vyhrát. Jeden bod jsou od sebe průběžně první Jakub Terešák (HT Group Racing Team) a druhý Max Nagl (Haas Racing Team) a následně také průběžně třetí Šimon Jošt (KRTZ Motorsport) a čtvrtý Martin Krč (HT Group Racing Team). První dvojice, Terešák a Nagl, letos jede zatím naprosto vyrovnaně, přičemž český jezdec má na kontě o jednu vyhranou rozjížďku více než Němec. O jejich srovnatelném výkonu diváky přesvědčil i poslední závod v Přerově, kde jednu rozjížďku opět vyhrál Nagl a druhou Terešák. Oba jezdci se v Přerově na rozblácené trati potýkali i s pády, i přesto ale předvedli naprosto bravurní výkony a zaslouženě stanuli na stupních vítězů. Doplnil je tam Tomáš Kohút na třetí pozici. Také on jel v Přerově skvěle, jako by si náročné podmínky snad užíval, protože to byl zatím jeho jednoznačně nejlepší výkon na českém mistrovství, průběžně je šestý. Namotivovaný do Jinína jistě pojede také Martin Krč. Martin měl v předešlém závodě hodně rychlé tempo a držel se i nějakou dobu na čele a od bedny byl už jenom kousíček. Jeho cílem bude v Jiníně jistě Šimon Jošt, který je jenom o bod před ním. Joštovi se v Přerově příliš nedařilo, skončil sedmý. V Jiníně jistě uvidíme i další jezdce jako je Pavol Repčák (Orion Racing Team), Václav Kovář (SD Install Racing), Rudolf Plch (Promoto Husqvarna Racing Team) nebo Petr Bartoš (Orion Racing Team).

MX2

Jezdci třídy MX2 si také v Přerově užili blátivé peklo. Měli možnost vystartovat do závodu. A poprvé v této třídě nezvítězil Adam Dušek (HT Group Racing Team), o vítězství ho tentokrát připravily především pády. Hlavně tvrdý přelet řídítek v první jízdě, Adam ovšem i přesto první rozjížďku dokončil jako třetí, ve druhé byl na druhé pozici a druhý skončil i celkově. O první příčku by jinak jistě bojoval s navrátivším se Marcelem Staufferem (Osička MX Team). Marcel se konečně posadil za řídítka po zranění a jel velmi dobře i přesto, že zatím neměl úplně příliš času na trénink. Zajel první a druhé místo a závody v Přerově vyhrál. Silným soupeřem byl také Slovák Jaroslav Katriňák, který ovládl první jízdu. Do konečného pořadí seriálu ale pravděpodobně nezasáhne, byl to zatím jeho první závod OMČR. Nejtěsnější, a to dvoubodový, rozdíl v průběžném hodnocení je před Jinínem na druhém a třetím místě, na těch jsou aktuálně druhý Tomáš Pikart (ZL N2P s. r. o.) a třetí Martin Venhoda (Q-Racing Team). Mezi nimi je to v jednotlivých závodech velká přetahovaná a jsme zvědaví, co předvedou v Jiníně a jak zamíchají pořadím. Do bodů jistě promluví i další jezdci: Jiří Klejšmíd, Petr Rathouský (Orion Racing Team), Josef Novák (Cermen KTM Racing Team), Jaromír Steiger nebo Radim Kraus.

85 ccm

Závod třídy 85 ccm se v Přerově kvůli velmi náročným podmínkám neuskutečnil. Výsledky této třídy tedy zůstávají stejné jako po druhém závodě sezóny. Na čele tabulky spolu soupeří Matyáš Výleta (KRTZ Motorsport) a Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov v AČR). Výleta je zatím úspěšnější. Právě on přiveze do Jinína červenou tabulku, celkově zatím vyhrál tři rozjížďky ze čtyř, zatímco Szymon Masarczyk pouze jednu, v ostatních byl druhý právě za Výletou. Mezi jezdci je teď aktuálně šestibodový rozdíl. To není mnoho a diváci se mají ještě rozhodně na co těšit. Větší bodovou ztrátu na první dva má třetí Zdeněk Buštík (Lutcar Team). I on ale předvádí krásné závody a třeba mu jinínská trať sedne a dokáže zamíchat pořadím na čele. Čtvrté místo patří v tuto chvíli Janovi Pokornému (GT2 Motorsport) a páté Josefovi Vrtalovi (ÚAMK ZEJAX Motoklub).

Veterán

Také třída Veterán neměla možnost se postavit na start v přerovském klání, někteří jezdci ovšem startovali alespoň v rámci třídy MX1. Výsledky ale zůstávají stejné jako po závodě v Pacově. Ve třídě Veterán zatím jezdí neporažený Petr Bartoš (Orion Racing Team). Aktuálně má plný počet bodů za všechny vyhrané jízdy. Druhý je Michal Votroubek (LUKA Motocross Team), který doposud dojel do cíle téměř vždy na druhé pozici. Byl poražen jen jednou Martinem Žeravou, který se na druhý závod do Pacova vrátil po zranění. Třetí je aktuálně Tomáš Kaňkovský, čtvrtý Martin Trávníček a pátý Zdeněk Blábolil (Promoto Husqvarna Racing Team). Ve vložené kategorii Veterán 50+ vyhrál druhý závod v Pacově navrátivší se Žerava. Kvůli vynechanému prvnímu podniku je v kategorii Veterán 50+ nyní ovšem až pátý. První místo tabulky patří Petrovi Dokoupilovi (KRTZ Motorsport), druhý je Roman Skalka, třetí Rostislav Hlaváček, čtvrtý Zdeněk Svoboda (Motosport Chýnov v AČR).

Týmové reporty

HT Group Racing Team

S extrémně těžkými podmínkami, které byly v Přerově, se kluci popasovali skvěle. Ve třídě MX2 Adama Duška ze hry o první místo vyřadily pády a smůla. V první jízdě šel hodně tvrdě k zemi. Naštěstí se zvedl bez zranění a bojoval dál. Dokázal celkově skončit na obdivuhodném druhém místě a nadále drží červenou tabulku. Jan Wageknecht se kvůli svému předchozímu těžkému zranění a málo strávených moto hodinách na motorce rozhodl, vzhledem k extrémním podmínkám, nenastoupit. Ve třídě MX1 v první jízdě Jakub Terešák spadl a začínal až okolo 15. místa. Do cíle to dokázal stáhnout na neuvěřitelné třetí místo. Druhou jízdu dokázal porazit Maxe Nagla a vyhrát! Kuba dokazuje v jaké je momentální skvělé formě. Celkově skončil na druhém místě a nadále drží červenou tabulku. Stoupající formu v Přerově prokázal Martin Krč, který dokázal v obou jízdách po výborných startech dlouho držet tempo s těmi nejrychlejšími. K první letošní bedně chybělo opravdu málo. Na další závod v Jiníně jsme zvědaví. Trať má být předělaná k nepoznání, takže jsme v očekávání, jak to tam bude vypadat. Těšíme se!

Osička MX Team

Třetí závod OMČR v Přerově byl doposud nejnáročnějším, ale pro náš tým letos i nejúspěšnějším. Marcel Stauffer o sobě dal vědět už v kvalifikaci MX2, kterou v extrémních podmínkách po noční bouřce s přehledem ovládl. V podobném duchu pokračoval i v závodních jízdách, kde bral druhé a první místo, což mu zajistilo celkovou výhru. Už během týmových tréninků ukazoval Stauffer výbornou kondici a skvělou rychlost, což během závodu potvrdil a zlato z Přerova je pro něj velkou motivací do dalších podniků. „Muddy race“ si v MX1 užíval i Tomáš Kohút, ten konečně zúročil zkušenosti a sebevědomí získané na dvou MXGP, kterých se před Přerovem zúčastnil. V Přerově bral druhé a třetí místo v rozjížďkách, což dalo celkový bronz. Návrat Jinína do kalendáře OMČR nás mile překvapil a podniku se zúčastní opět Marcel Stauffer s Tomášem Kohútem. Doufáme, že oba navážou na úspěchy z Přerova. V Jiníně neodstartuje náš Julius Mikula, který se zaměří na individuální přípravu v zahraničí.

Orion Racing Team

V Přerově byly pro jezdce těžké podmínky, ale i takový bývá motokros. Myslím si, že kluci se s tím poprali dobře, škoda několika pádů Petra Rathouského, neboť jeho výsledky mohly být výraznější. Na „nový Jinín“ jsme zvědaví a pořadatelům přejeme, aby závody stihli připravit„Co jsem zaslechl, tak zde mají údajně do budoucna velké plány,“ říká manažer týmu Petr Kovář. Dušan Drdaj (Orion-BV Racing) v současné době již rehabilituje poraněné rameno, ale na motorku si bude ještě muset nějaký ten čas počkat.

Haas Racing Team

Máme za sebou již třetí podnik seriálu, který se odjel v Přerově. Po deštivé noci a kvalifikaci v náročných podmínkách, zajel Max Nagl skvělou první jízdu. I v jízdě druhé měl perfektní rychlost, bohužel zaznamenal pád a rozjížďku dokončil na druhem místě. Celkově dokázal vyhrát a bodový rozdíl mezi ním a Jakubem Terešákem je jeden bod. Martin Vondrášek vynechal dva úvodní podniky, v Přerově nepředvedl oslnivý výkon, bude potřeba zapracovat na vytrvalosti a jeho výkony budou mít stoupající tendenci. Blížíme se do poloviny seriálu, trať v Jiníně je upravena a měla by se jet v protisměru. Jsme plně koncentrovaní na další závody a uvidíme, jak se s tím jezdci popasují.

Motosport Chýnov v AČR

V Jiníně se budeme těšit na výkony našich týmových jezdců, ve třídě 85ccm bude bojovat Polák Szymon Masarczyk o vítězství a ve třídě Veterán pak určitě budou chtít v TOP10 co nejvýše figurovat Vladislav Mužík a Eduard Těšínský. Ve třídě MX2 bych zmínil Vojtěcha Kroutila, který se ve svých teprve třinácti letech skvěle rozjíždí v silné mezinárodní konkurenci a nevynechává ani zahraniční závody. Případný start našich rakouských kolegů konzultujeme většinou operativně až v týdnu před závodem, necháme se tedy překvapit. Co se týká Jinína, jsme rádi, že se OMČR pojede zde, protože se těšíme na zbrusu novou trať, kterou vybudoval stavitel tratí MXGP Belgičan Freddy. Závod OMČR bude také pozvánkou na pátý závod jihočeského KP v motokrosu, který se v Jiníně pojede v sobotu, 3. srpna. „Na předchozím závodě v Přerově jsem přítomen nebyl, a tak nemohu zrušení poloviny jízd objektivně posoudit. Obecně jsem ale zastáncem blátivých závodů a jejich nerušení i za cenu, že hned několik jezdců závod nedojede. Pamatuji i závody, kdy vyhrál ten, kdo dojel. Je to sice extrém, ale čeští motokrosaři tehdy patřili k nejlepším na světě. Stejně tak se v totálním blátě jedou i závody MS dnes,“ říká manažer týmu Evžen Zadražil.

Text: Dominika Kvapilová

Foto: Radek Lavička

Sdílet