PETR TRNKA V GLASBACHU TŘETÍ, PĚT ČECHŮ V TOP20

V německém Glasbachu se konal pátý podnik evropského šampionátu v závodech automobilů do vrchu. Relativně poklidné vody minulých let, kdy se pravidelně rozhodovalo mezi Italem Merlim, naším Petrem Trnkou a Španělem Iraolou, rozčeřil Geoffrey Schatz z Francie, který má po německém podniku rovných 100 bodů a je na provizorním prvním místě. Nejrychlejším českým jezdcem byl Petr Trnka, který v neskutečně vyrovnaném závodě vybojoval třetí místo.

Už tréninkové jízdy naznačily, že se schyluje k zajímavému závodu a bude se tvrdě bojovat o každou setinu vteřiny. Merli havaroval v sobotní třetí tréninkové jízdě, Geoffrey Schatz se jako první dostal pod 2 minuty. V první závodní jízdě nadělil francouzský jezdec soupeřům téměř 4 sekundy, ale za ním se do dvou vteřin vtěsnalo dalších sedm jezdců. Tak vyrovnaný závod tady dlouho nebyl. Petr Trnka zajel třetí čas s minimální ztrátou na Iraolu, ve druhé závodní jízdě byl druhý, s časem 1:57.884, což v přepočtu na průměrnou rychlost představuje 162 km/hod. Rychlejší byl pouze Schatz. V konečném hodnocení skončil náš jezdec na třetím místě, na druhého Iraolu mu chybělo pouhých +0,224 sekundy.

„Byly to moc pěkné, ale především velmi vyrovnané závody. První tréninkovou jízdu jsme vynechali, trať byla po dešti hodně mokrá a kluzká. I v dalších trénincích nebyl povrch ideální, na trati zůstalo hodně nečistot, takže jsme se soustředili na doladění aerodynamiky a podvozku. Věděl jsem, že na závod budu muset hodně zatáhnout, nasadili jsme novou sadu pneumatik a vymačkal jsem z toho maximum. Jsem spokojený, auto fungovalo skvěle, stejně jako náš tým. Všem moc děkuji, Glasbach jsem si opravdu užil,“ poznamenal Petr Trnka (Norma M20 FC).

V hodnocení evropského šampionátu obsadil deváté místo absolutně David Dědek, ve třídě E2-SC-2000 dosáhl na vítězství. „Dlouho jsem tady nestartoval, protože Glasbach se jel v Evropě naposledy před Covidem. Letos nás téměř na všech podnicích pronásleduje proměnlivé počasí a stejně tak tomu bylo i v Německu. V prvním tréninku se jelo na mokru a hodně to klouzalo. Dostal jsem smyk krátce po startu a opřel auto do gum a svodidel. Naštěstí to bylo v malé rychlosti, takže jsme poškození stihli opravit už na druhou tréninkovou jízdu. Závod se pak odjel na suchu, v první jízdě jsem zrychlil o čtyři sekundy, ve druhé pak ještě o další dvě. Dostal jsem se tak pod dvě minuty dvacet, což byl náš cíl. Absolutně jsme skončili v první desítce, což mě také těší,“ zhodnotil závodní víkend v Glasbachu David Dědek (Norma M20 FC).

Skvělým výkonem překvapil 15. místem absolutně a druhou pozicí ve třídě E2-SC-2000 Lukáš Studený. „V Glasbachu jsem startoval poprvé, je to rychlá a krásná trať. V sobotu nás potrápil déšť a poměrně chladné počasí, v neděli to bylo o poznání lepší. S výsledkem jsem s pokojený, i když na poprvé jsem neměl žádná velká očekávání. Vyšla mně obzvlášť druhá závodní jízda, ve které jsem dokázal o šest vteřin zrychlit. Druhé místo ve dvoulitrech je pro mě cenným výsledkem,“ řekl Lukáš Studený (Ligier JS51).

Osmnáctá pozice v absolutním pořadí a první místo ve třídě E2-SC-1600 obsadil Karel Berger. „Závody v Glasbachu jsem si užil. Pro mě to byl premiérový start na téhle trati, která je opravdu krásná. Když jsem někde poprvé, chvíli mi trvá, než si vše zapamatuji a vychytám správný rytmus. Takže rezervy tam ještě určitě byly. Hlavně ve druhé závodní jízdě, kde mi trochu uletěl zadek. Chvíli jsem si pak nebyl jistý, takže jsem něco ztratil. Ale jinak to byl vydařený víkend,“ nechal se slyšet Karel Berger (Osella PA21 JrB).

Do první dvacítky absolutního pořadí se vešla ještě Tereza Machová. Naše nejrychlejší žena dosáhla na 19. pozici absolutně a třetí místo ve třídě E2-SC-2000. „Na Glasbach jsem se těšila, protože ho v minulosti všichni chválili. Ale i tak mě překvapilo, jak nádherná trať to ve skutečnosti je, i když není vůbec jednoduchá. Poměrně hodně nám klouzalo auto. Nevím, jestli to bylo více povrchem nebo nastavením. Letos trochu bojujeme s pneumatikami. Přešli jsme na Avony, které jsou o něco tvrdší, a protože byla v Německu celkem zima, nedokázala jsem je ohřát na ideální teplotu. Proto jsme se snažili zvýšit přítlak, ale to není vzhledem k předepsané větší světlé výšce snadné. Takže úplně ideální závod to nebyl a přemýšlíme, jakou strategii zvolíme do Itálie. Nicméně moc se nám tady líbilo a ráda se do Glasbachu vrátím,“ doplnila Tereza Machová (Norma M20F).

Foto: Honza Stránský Photography a profily jezdců

(Jan Koudelka)

Sdílet