Ohlédnutí za 1000 mil československých 2024

Vzpomínková jízda historických automobilů 1000 mil československých si letos připomněla 90 let od nejúspěšnějšího ročníku původního dálkového závodu mezi Prahou a Bratislavou. Zatímco tehdy šlo o motorsportový podnik, dnes je to jedna z nejvýznamnějších akcí oslavujících technický um našich předků a tradici tuzemského automobilového průmyslu. Patronem 1000 mil československých byl prezident T. G. Masaryk, věnoval do závodu hlavní cenu. Díky laskavosti paní Zuzany Heroldové byl pohár prvního prezidenta z roku 1934 vystaven ve Smetanově sále klubového domu. A obdivoval ho i současný prezident České republiky Petr Pavel, který akci udělil záštitu a poctil ji návštěvou na startu před klubovým domem Autoklubu ČR. Významný okamžik předznamenal vydařený průběh letošního ročníku.

Cena presidenta 1934

Akce začíná stejně jako v dobách legendárního automobilového závodu. Opletalova ulice před Autoklubem ČR se ve středu 12. června změnila v depo soutěžních vozidel, k dobré náladě hrála swingová kapela, pro děti připravilo Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského soutěžní program Buď jako Eliška, připomínající královnu volantu Elišku Junkovou. Odpoledne vrcholilo módní přehlídkou dobových kostýmů Salonu první republiky. Večer proběhla ve Smetanově sále rozprava a aukce ve prospěch Nadace Terezy Maxové dětem, konkrétně na projekt To dáš, který podporuje zaměstnávání mladých lidí z dětských domovů. Aukce vynesla 136200 Kč.

Letošní ročník odstartoval prezident Petr Pavel

Ve čtvrtek 13. června automobily startovaly v minutových intervalech, jedním ze startérů byl prezident Petr Pavel, který si prošel celé soutěžní depo, navštívil klubový dům a zapsal se do pamětní knihy Autoklubu České republiky.

Vítězný vůz na průjezdní kontrole v Holíči

Hned začátek úvodní etapy, která končila v Bratislavě, byl obtížný. Za první průjezdní kontrolou areálem Eurovia v Kolíně trasu zkropil silný déšť, zejména v otevřených vozech byly posádky zcela promočené i kvůli dlouhému stání v koloně před dopravním omezením u Havlíčkova Brodu. „Ne nadarmo je ale podtitulem 1000 mil slogan, že jde o soutěž pro opravdové sportsmany. Přesto ale úvodní etapa ukončila účast hned několika posádkám,“ poznamenal Jiří Patočka, ředitel soutěže. Nakonec dvanáct ze sto dvaceti vozidel, které odstartovaly ve čtvrtek od budovy Autoklubu ČR, nemohlo být v soutěži pro odstoupení klasifikováno.
Letošní zvláštní zkoušky byly hlavně o přesnosti. V té první jeli účastníci po části původního Masarykova okruhu v Brně, který měli zdolat za předem určený čas. Tuto zkoušku ovládl s Volvem PV 36 Cariocca Jaroslav Krajník, jehož automobil je opravdu raritní, podle švédského Volvo klubu jsou na světě jen tři kusy!

BMW 326 v parku pod Bratislavským hradem

Páteční etapa na Slovensku byla ve znamení zvláštní zkoušky na okruhu v Dĺhé. Soutěžící měli za úkol odjet dvě kola v co nejbližším čase. V této zkoušce dominoval pravidelný účastník Pavel Krotil s BMW 326. Poslední zkouška byla určena pro sportovní vozy, a jediná byla o rychlosti. Vozy měly projet slalom na uzavřené trati za co nejkratší čas. Nejrychlejší byl Petr Kubík s MG TA, který slalom projel za 8,78 sekund.

Jawa 750 v cíli před NTM

Cíl poslední sobotní etapy byl zpátky v Praze, automobily dojížděly odpoledne před Národní technické muzeum. I tady byl připraven doprovodný program, například soutěže pro děti na šlapacích autíčkách. Závěr patřil slavnostnímu vyhlašování výsledků v Národním technickém muzeu. Absolutním vítězem ročníku 2024 se stala posádka Josef Šmíd – Sebastian Šmíd s tuzemským vozem Škoda Rapid Cabriolet De Luxe z roku 1937.

Sdílet