Bláto, pády a částečně zrušené rozjížďky v Přerově

Třetí závod HT Group Open mistrovství České republiky v motokrosu přinesl hodně těžké podmínky. Ovšem pouze v polovině závodních tříd. Třídy 85 ccm a Veterán byli kompletně zrušeny pro velmi těžce sjízdnou trať a výsledky v nich zůstávají naprosto stejné jako po druhém závodě. Jezdci MX1 a MX2 ale náročný závod absolvovali. Začínalo se kvalifikačními jízdami, v nichž měli závodníci k dispozici i pár minut na volný trénink, následovaly dvě ostré závodní rozjížďky.

MX1

Kvalifikaci třídy MX1 ovládla dvojice Jakub Terešák (HT Group Racing Team) a Slovák Tomáš Kohút (Osička MX Team), zatímco jeden z favoritů na vítězství Němec Max Nagl byl až osmý. V první jízdě se naopak Naglovi velmi dařilo. Závod začal holeshotem a na první pozici dojel až do cíle s poměrně velkým náskokem. Chyběl mu tentokrát totiž jeho tradiční soupeř Jakub Teršák. Ten první jízdu nezačal vůbec dobře, po stratu byl sice druhý, ale brzy upadl a tento pád ho odsunul až na osmou pozici. Potom celý závod musel svoji ztrátu stahovat. Což dalo v tak těžkých podmínkách dost zabrat. Terešák ovšem postupoval pomalu a jistě, a nakonec dokázal dojet na třetím místě. Komu náročné podmínky evidentně sedly, byl Martin Krč (HT Group Racing Team). Ten jezdil na druhé pozici až téměř do cíle, ovšem chyba v předposledním kole ho stála toto umístění, předjel ho Tomáš Kohút (Osička MX Team) s Jakubem Terešákem a Krč se musel spokojit se čtvrtým místem. Kohútovi se velmi dařilo, předvedl zatím nejlepší výkon v českém mistrovství od začátku sezóny. Pořadí v první jízdě: 1. Nagl, 2. Kohút, 3. Terešák.

Druhá jízda, druhý holeshot pro Maxe Nagla. Tentokrát to ale neznamenalo jasné první místo. Druhou jízdu už německý závodník nejel tak sebevědomě. Během prvního kola se před něj dostal jeho týmový kolega Martin Vondrášek (Haas Racing Team), který se ovšem později propadl na nižší příčky a závod nakonec nedojel. Vondrášek měl letos svoji premiéru na Open mistrovství České republiky, náročné podmínky mu ovšem nesedly. Ale zpět k Naglovi. Ten chvíli jezdil první, následně třetí a nakonec dojel na druhé pozici. Jeho soupeři Jakubovi Terešákovi se dařilo mnohem lépe. Start sice nebyl nejjistější, ale následně se dokázal Terešák propracovat až na první příčku a dokázal tak, že skutečně je Naglovi právoplatným soupeřem. První jezdil ve druhé jízdě dlouho Martin Krč, který se ovšem nakonec musel opět spokojit se čtvrtou příčkou, třetí byl Tomáš Kohút, který potvrdil formu z první jízdy a zpečetil tak svůj nejlepší výsledek sezóny celkovým třetím místem. Pořadí ve druhé jízdě: 1. Terešák, 2. Nagl, 3. Kohút.

Ani po Přerově se nezměnilo pořadí na špičce tabulky. Nagl ani tentokrát nepřeskočil Jakuba Terešáka a bude to opět Terešák, kdo přijede na další závod sezóny s červenou tabulkou na motorce. Ovšem mezi jezdci je aktuálně pouze jednobodový rozdíl a následující závody v Jiníně tak budou minimálně ve třídě MX1 opět velmi napínavé. Průběžně třetí už s větší bodovou ztrátou je Šimon Jošt, o bod čtvrtý Martin Krč a pátý Pavol Repčák (Orion Racing Team).

Výsledky MX1

Celkově v Přerově

  1. Max Nagl (1–2, Haas Racing Team)
  2. Jakub Terešák (3–1, HT Group Racing Team)
  3. Tomáš Kohút (2–3, Osička MX Team)
  4. Martin Krč (4–4, HT Group Racing Team)
  5. Pavol Repčák (5–5, Orion Racing Team)

Průběžně v sezóně

  1. Jakub Terešák 117 b.
  2. Max Nagl 116 b.
  3. Šimon Jošt 87 b.
  4. Martin Krč 86 b.
  5. Pavol Repčák 81 b.

MX2

Do přerovského závodu nastupoval Adam Dušek (HT Group Racing Team) s plným počtem bodů na kontě za všechny doposud vyhrané rozjížďky. I on měl před sebou tentokrát velmi náročné závody. A nejznámější věta všech motokrosových rozprav: „trať je pro všechny stejná“, tentokrát skutečně dostála svému významu, protože právě trať tentokrát Duškovi pěkně zavařila. Není pochyb, že Adam jel skvěle. V první jízdě až do šestého kola jezdil na první pozici pronásledovaný Slovákem Jaroslavem Katriňákem a Rakušanem Marcelem Staufferem (Osička MX Team), který se na motorku vrátil po zranění. Adam Dušek ovšem v šestém kole upadl a z prvního místa se propadl na třetí pozici. Pád nebyl vážný, ale Adam už neměl dostatek sil, aby dohnal své soupeře a musel se tak spokojit se třetím místem. Na čele už se nic nezměnilo a skvělým výkonem do cíle dojel jako první Jaroslav Katriňák. Katriňák se soustředí především na slovenské mistrovství MX Open a také zahraniční závody včetně mistrovství světa. Do konečného pořadí českého mistrovství ovšem slovenský závodník nepromluví, jsou to jeho první body v OMČR. Pořadí v první jízdě: 1. Katriňák, 2. Stauffer, 3. Dušek.

Po startu druhé finálové jízdy třídy MX2 byl nejúspěšnější Martin Venhoda (Q-Racing Team). Martin svoje prvenství však neudržel, ve čtvrtém kole se před něj dostal Marcel Stauffer, který na prvním místě vydržel až do cíle. Stauffer předvedl skvělý výkon i přesto, že před závodem se ještě necítil v plné kondici. Druhý byl ve druhé rozjížďce Adam Dušek. Duškovi štěstí v Přerově úplně nepřálo. V první jízdě pád, ve druhé ne úplně vydařený start a Dušek tak musel dohánět až z páté pozice. Nakonec se ale dokázal dostat až na druhou příčku. Třetí byl v druhé jízdě Martin Venhoda. Pořadí ve druhé jízdě: 1. Stauffer, 2. Dušek, 3. Venhoda.

Celkově v Přerově byl tedy první Marcel Stauffer. Jemu ovšem chybí do hodnocení českého mistrovství spoustu bodů z předchozích závodů, které neabsolvoval kvůli zranění. Druhý byl Adam Dušek, který je i nadále lídrem a bude pokračovat s červenou tabulkou. Třetí celkově byl Jaroslav Katriňák, čtvrtý Martin Venhoda a pátý Tomáš Pikart ZL (N2P s. r. o.).

V průběžném hodnocení se na prvních třech místech nic nezměnilo. První je Dušek, na druhé pozici stále Tomáš Pikart a třetí Martin Venhoda, ten se ovšem k Pikartovi nebezpečně přibližuje, aktuálně je mezi nimi rozdíl pouhých dvou bodů. Na čtvrté průběžné místo se dostal Jiří Klejšmíd a na páté Petr Rathouský (Orion Racing Team).

Výsledky MX2

Celkově v Přerově

  1. Marcel Stauffer (2–1, Osička MX Team)
  2. Adam Dušek (3–2, HT Group Racing Team)
  3. Jaroslav Katriňák (1–5)
  4. Martin Venhoda (4–3, Q-Racing Team)
  5. Tomáš Pikart (2–2, ZL N2P s. r. o.)

Průběžně v sezóně

  1. Adam Dušek 142 b.
  2. Tomáš Pikart 120 b.
  3. Martin Venhoda 118 b.
  4. Jiří Klejšmíd 73 b.
  5. Petr Rathouský 71 b.

Všichni jezdci v Přerově předváděli dechberoucí výkony. Pořadatelům počasí připravilo opravdu těžké podmínky, ale všichni situaci zvládli na jedničku. Jak pořadatelé, kteří dokázali i přes nepříznivé podmínky trať připravit tak, aby se odjeli alespoň některé jízdy, tak jezdci, kteří se s náročnou tratí a motorkami obalenými blátem dokázali poprat.

Další závod HT Group OM ČR se nepojede 30. 6. 2024 v Klukách u Písku, ale po letech se vrací velký mistrák do Jinína na z velké části znovuvybudovanou trať. Určitě si tento závod nenechte ujít, protože až přijedete do Jinína, nepoznáte to tam!

Kompletní výsledkový servis z Přerova najdete ZDE.

Sledujte nás na Instragramu nebo na Facebooku.

Text: Dominika Kvapilová

Foto: Radek Lavička

 

Sdílet