1000 mil československých odstartoval prezident Petr Pavel

Ve čtvrtek 13. června 2024 odstartovala od Autoklubu České republiky v Opletalově ulici vzpomínková jízda historických automobilů 1000 mil československých. V roce 120. výročí založení Autoklubu České republiky a 90 let od nejúspěšnějšího ročníku bývalého dálkového závodu měl letošní slavnostní start o to svátečnější atmosféru. Akci svou návštěvou poctil prezident České republiky Petr Pavel, který se ujal nejen role startéra, ale poctivě také obešel celé soutěžní depo v Opletalově ulici, ve kterém bylo 120 historických automobilů. V rámci své hodinové návštěvy si také prošel klubový dům a zapsal se do kroniky Autoklubu ČR. Obdivovat mohl také unikátní Cenu presidenta republiky, kterou do soutěže věnoval v roce 1934 T. G. Masaryk.

Opletalova ulice před Autoklubem ČR se ve středu 12. června odpoledne změnila v závodní depo, stejně jako v dobách slavného závodu 1000 mil československých, který se konal v letech 1933-35. Návštěvníci měli možnost si unikátní vozy prohlédnout na vlastní oči a připraven byl také doprovodný program. Po celé odpoledne hrála swingová kapela, mezi automobily chystající se na náročnou jízdu diváci mohli obdivovat modelky a modely Salonu první republiky. Ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského byl ve dvoře knihovny v Jeruzalémské ulici připraven program pro děti připomínající legendární Elišku Junkovou.

Ve čtvrtek od šesté hodiny ranní automobily odjížděly v minutových intervalech. Roli startérů se ujali prezident republiky Petr Pavel, starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, první místostarosta Prahy 1 David Bodeček a viceprezident Autoklubu ČR pro zájmovou činnost František Čečil.

A jaká je aktuální situace na trati? „První etapa do Bratislavy proběhla úspěšně s cílem pod Devínským hradem na symbolickém soutoku Moravy a Dunaje. Posádky zvládly 404 kilometrů dlouhou trasu bez větších problémů přesto, že u Havlíčkova Brodu nás postihl poměrně silný déšť. Dnes pokračujeme slovenskou etapou, mimo soutěž jsou pro poruchu čtyři vozidla,“ hlásil v pátek ráno Jiří Patočka, ředitel soutěže.

Po páteční etapě v okolí Bratislavy se zpátky do Prahy historická auta vrátí v sobotu 15. června. Zveme všechny zájemce ke sledování cílové rovinky, která bude před budovou Národního technického muzea na Letné. Vozy zde projedou mezi 17. a 19. hodinou.

Národní technické muzeum připravilo pro rodiny s dětmi další ročník soutěže na šlapacích autíčkách „Rallye NTM“. Malí účastníci ve věku 3 až 7 let mohou na autíčkách z dílny Czech Pedal Cars trénovat od 14 hodin v Letenských sadech naproti muzeu a od 15 hodin se zúčastnit soutěže v jízdách pravidelnosti. Na všechny malé účastníky čeká odměna a na vítěze sportovní trofej. Letenský kolotoč bude otevřen do 19 hodin.

Sdílet