Zůstanou červené tabulky na svém místě?

Na řadě je třetí závod HT Group Open mistrovství ČR v motokrosu! A hostit ho bude trať v Přerově, která je v seriálu po delší pauze opět zařazená od roku 2021. Stejně jako v předešlých podnicích se na startu představí jezdci čtyř tříd: 85 ccm, MX2, MX1 a Veterán. Ti nejlepší budou jistě chtít udržet červené tabulky a všichni diváci určitě opět čekají na dramatický souboj o vedení ve třídě MX1.

V sezóně 2024 zbývá ještě 5 dalších závodů jednotlivců, včetně toho nadcházejícího v Přerově, a jeden podnik družstev, který je klasicky naplánovaný na konec sezóny, konkrétně 13. října v Dalečíně. Kompletní kalendář vypadá takto:

16.06.2024 Přerov  

30.06.2024 Kluky u Písku

11.08.2024 Petrovice

08.09.2024 Kramolín

29.09.2024 Opatov

13.10.2024 Dalečín – družstva

Vstupné na závody:   

Děti do 120 cm: zdarma
Děti do 15 let: 100 Kč
Dospělí 250 Kč
Parkovné: 50 Kč

Vstupenky je možné zakoupit u vchodu do areálu. Platba pouze hotově.

Parkování je zajištěno na přilehlé louce.

Vstup do depa: zdarma

Tréninky od 7:45, finálové jízdy od 13:00.

Kompletní časový harmonogram ZDE.  

MX1

Tři. To je bodový rozdíl mezi prvními dvěma jezdci třídy MX1. A to jsou Jakub Terešák (HT Group Racing Team) a Němec Max Nagl (Haas Racing Team). Tito dva závodníci v Pacově předváděli nádherné závody, především v první rozjížďce, kde měl navrch Jakub Terešák. Fanoušci kolem tratě ho neskutečně hnali dopředu a on dokázal dojet první před někdejším vicemistrem světa„V první jízdě se mi podařilo po dobrém souboji s Maxem dojet na prvním místě, ve druhé jsem začínal na druhém místě, ale došly mi síly na boje o první místo,“ řekl po závodě Jakub Terešák. Oba jezdci se teď přirozeně soustředí na to samé, a to je červená tabulka po závodě v Přerově. Terešák v tuto chvíli vede tabulku, Nagl je průběžně druhý. Ke skvělému výsledku v Přerově má nakročeno jistě také Šimon Jošt (KRTZ Racing Team). Šimon v Pacově zajel dvě třetí místa i přesto, že se musel potýkat s pádem: „V první jízdě jsem se snažil dostat na 2. místo, ale při předjíždění jsem vyletěl z trati, kde jsem ztratil nějaký čas. Nakonec se mi podařilo dojet na 3. příčce. Třetí jsem byl i ve druhé jízdě,“ řekl Jošt. Ten na druhého Nagla v tuto chvíli ztrácí pouze 9 bodů v průběžném hodnocení a rozhodně také promluví do výsledku závodu v Přerově. Martin Krč (HT Group Racing Team) je prozatím na čtvrté pozici, deset bodů za Joštem a pátá příčka prozatím patří Pavolovi Repčákovi (Orion Racing Team).

MX2

Ve třídě MX2 je pořadí zatím trochu jasněji definované. Na čele je s červenou tabulkou a plným počtem bodů Adam Dušek (HT Group Racing Team), který zatím v této sezóně nenašel přemožitele. Stejně tak tomu bylo i v Pacově: „Asi ve třetím kole druhé jízdy, když jsem byl na třetím místě, jsem si nechtěně odhodil všechny strhávačky. Znamenalo to, že se musím co nejdřív dostat do vedení, abych měl čistý výhled a nejel bez brýlí. A to se mi povedlo, kluky jsem celkem rychle předjel a dojel si opět pro vítězství,“ radoval se Adam Dušek. Ten loni v Přerově vyhrál svůj první závod v seniorském MMČR, tak chce výsledek jistě zopakovat. Na paty se mu ale budou snažit šlapat jeho soupeři, především například Tomáš Pikart (ZL N2P s.r.o.), který byl v minulém závodě druhý, nebo Martin Venhoda (Q-Racing Team). Pikart s Venhodou spolu navzájem v rozjížďkách dost soupeří, v Pacově se mezi ně vklínil i maďarský jezdec Bence Pergel, který ale pravděpodobně do konečného pořadí promlouvat nebude. Pikart je zatím průběžně druhý, Venhoda třetí. Na čtvrté pozici je prozatím Josef Novák (Cermen KTM Racing Team) a na páté Jaromír Steiger.

85 ccm 

Výleta vs. Masarczyk, to je duo, které spolu soupeří na čele tabulky třídy 85 ccm. Matyáš Výleta (KRTZ Motorsport) je zatím úspěšnější. Právě on vozí na motorce červenou tabulku a celkově vyhrál tři rozjížďky ze čtyř, zatímco Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov v AČR) vyhrál jednu, v ostatních byl druhý právě za Výletou. Mezi jezdci je teď aktuálně šestibodový rozdíl. To není mnoho a diváci se mají ještě rozhodně na co těšit. Větší bodovou ztrátu na první dva má třetí Zdeněk Buštík (Lutcar Team). I on ale předvádí krásné závody a třeba mu přerovská trať sedne a dokáže zamíchat pořadím na čele. Čtvrté místo patří v tuto chvíli Janovi Pokornému (GT2 Motorsport) a páté Josefovi Vrtalovi (ÚAMK ZEJAX Motoklub).

Veterán

Ve třídě Veterán zatím jezdí neporažený Petr Bartoš (Orion Racing Team). Bartoš během závodního víkendu zvládá celkem čtyři rozjížďky, a navíc s velmi kvalitním výkonem. Závodí totiž stále i ve třídě MX1, kde je průběžně sedmý. Ve třídě Veterán má aktuálně plný počet bodů za všechny vyhrané jízdy. Druhý je Michal Votroubek (LUKA Motocross Team), který doposud dojel do cíle téměř vždy na druhé pozici. Byl poražen jen jednou Martinem Žeravou, který se na druhý závod do Pacova vrátil po zranění. Třetí je aktuálně Tomáš Kaňkovský, čtvrtý Martin Trávníček a pátý Zdeněk Blábolil (Promoto Husqvarna Racing Team). Ve vložené kategorii Veterán 50+ vyhrál poslední závod v Pacově navrátivší se Žerava. Kvůli vynechanému prvnímu podniku je v kategorii Veterán 50+ nyní ovšem až pátý. První místo tabulky patří Petrovi Dokoupilovi (KRTZ Motorsport), druhý je Roman Skalka, třetí Rostislav Hlaváček, čtvrtý Zdeněk Svoboda (Motosport Chýnov v AČR).

Týmové reporty

HT Group Racing Team
Pacov byl pro nás dalším povedeným závodem. Adam Dušek vyhrál obě jízdy ve třídě MX2. Jakub Terešák v první jízdě opět dokázal porazit Maxe Nagla a bral první místo. Na trati nechal vše, a proto, jak sám řekl, do druhé jízdy už nebylo tolik sil a bral tedy druhé místo ve druhé jízdě. Celkově skončil druhý. Martin Krč, jak řekl po závodě, neměl svůj den, takže bojoval, ale dojel na celkově slušném čtvrtém místě. Do Přerova jedeme udržet červené tabulky: Adam Dušek ve třídě MX2 a Jakub Terešák ve třídě MX1. Martin Krč dělá maximum proto, aby se postavil na podium ve třídě MX1. V Přerově uvidíte nejspíš celý náš tým, to znamená, že by měl startovat i Jan Wagenknecht ve třídě MX2, který se dvou úvodních závodů bohužel neúčastnil a vrací se po roční pauze. Z jeho návratu na motorku máme velkou radost! Do Přerova se těšíme. Loni tam vyhrál Adam Dušek svůj první závod v seniorském MMČR. Jakub Terešák slavil v Přerově titul mistra, a stejně tak Martin Krč. Takže doufáme, že Přerov bude pro nás stejně tak úspěšný jako minulý rok.

Orion Racing Team

Přerovská dráha je svým profilem méně náročná a patří díky autokrosu k těm rychlým, na kterých je si potřeba pohlídat startovací manévr. Motokrosová jezdící legenda Petr Bartoš ukázal minule v Pacově, že umí stále prohnat i mladíky z nejsilnější třídy MX1. Petr Rathouský jel zase další v pořadí již třetí závod ADAC v Německu, tak doufáme, že tam nabral správnou rychlost, kterou předvede divákům ve své skupině MX2. Slovák Pavol Repčák také využívá konkurenčně silný seriál ADAC. Palo trpělivě čeká na svou šanci dostat se v královské kubatuře na stupně vítězů. O další mistrovské body se chtějí v Přerově porvat junioři Martin Červenka a po zranění navrátilec Dominik Kučeřík. Na marodce je bohužel stále Dušan Drdaj (Orion – BV Racing), pro jeho příznivce je dobrou zprávou to, že již pomalu rozcvičuje poraněné rameno.

Osička MX Team
Na druhý podnik OMČR do Pacova vyjel Tomáš Kohút s nulou na bodovém kontě. Nepochybujeme o tom, že měl vyšší ambice, bohužel v Pacově byl jeho výkon poněkud váhavý a Kohút jako by se stále ještě hledal. Spíše průměrné starty společně s vlažným tempem v silné konkurenci nestačily na bednu. V jízdách bral Kohút 6. a 7. místo, celkově skončil na 7. pozici. Po Pacově se postavil Tomáš Kohút na start mistrovství světa v německém Teutschenthalu ve třídě MXGP. V Německu předvedl na opravdu náročné trati plné hlubokých kolejí v obou jízdách slušné výsledky, když ve světové konkurenci zajel 23. a 22. místo. V kubatuře MX2 nás na MXGP of Germany zastoupil Julius Mikula. Ten bral v první rundě 14. pozici a smůlu si vybral hned v úvodu druhé jízdy, ze které musel pro závadu na technice odstoupit. Ve stejné sestavě míříme o víkendu před Přerovem na Mistrovství světa do Lotyšska. V Přerově zastoupí Osička MX Team jen Tomáš Kohút, Julia Mikulu čeká další podnik mistrovství světa v Itálii. I náš závodník Marcel Stauffer už běžně zařazuje trénink na motorce. „Minulý měsíc jsem se na motorce necítil úplně komfortně a musel jsem věnovat spoustu času tomu, abych získal zpátky kondici a rychlost. Je to frustrující, když víte, kde jste skončili před úrazem, když víte, čeho jste schopni, ale najednou každý den vyžaduje spoustu energie a motivace, abyste udělali zase pokrok správným směrem. Od mého zranění mám za sebou 15 dní na motorce a konečně se začínám cítit zase jako dřív. Určitě to bude chtít ještě hodně tréninku, fyzioterapie a dřiny, abych se dostal zpět do plné kondice, ale jsem si jistý, že budu pokračovat tam, kde jsem skončil,“ upozorňuje Marcel Stauffer. Vidíme se v Přerově!

Haas Racing Team

Máme odjetý druhý podnik seriálu. Max Nagl v Pacově předvedl skvělý výkon, ovládl kvalifikaci a v rozjížďkách zajel 2-1, momentálně je druhý za Jakubem Terešákem, který jede vážně skvělé. Max je plně koncentrovaný na závody v Přerově, profil tamní trati zná, takže jeho cílem bude zajet co nejlepší výsledek a vymazat bodové manko z předešlých závodů. Musíme sledovat i výkony soupeřů, kteří jedou velmi dobře. V Přerově bude mít svoji premiéru Martin Vondrášek, uvidíme, jak mu zdejší trať sedne, ale očekáváme u něj umístění v TOP10.

Motosport Chýnov v AČR

Pacovský závod považujeme za povedený, organizátoři nic nepodcenili a pěkná divácká účast (více jak 3 000 lidí) jim byla odměnou. Spokojeni jsme byli i s výsledky našich týmových jezdců, především pak s výkonem Szymona Masarczyka, který byl celkově druhý ve třídě 85ccm. Potěšilo nás i deváté místo Floriana Diemingera ve třídě MX2 a těší nás i spolehlivé výkony zkušeného Vladislava Mužíka, který pevně figuruje v TOP10 třídy Veterán. Trať v Přerově je pěkná, se slušným převýšením a parta kolem Pepy Hartmanna určitě připraví kvalitní závody. Naši týmoví jezdci se na tomto třetím podniku budou snažit obhájit umístění z Pacova.

Text: Dominika Kvapilová

Foto: Radek Lavička

Sdílet