FILIP FEIGL POJEDE V MOSTĚ NA DIVOKOU KARTU

Předposlední červencový víkend (19. – 21. 7. 2024) se na mosteckém autodromu uskuteční šestý podnik letošního mistrovství světa FIM Superbike World Championship. Jako vždy bylo ve hře několik divokých karet, přidělena byla nakonec jen jedna. Ve třídě WorldSSP bude startovat Filip Feigl, který již druhým rokem úspěšně hostuje v německém šampionátu IDM. Mladý český jezdec se tak poprvé představí v ostré konkurenci světové špičky šestistovek.

Mezinárodní motocyklová federace umožňuje přidělit v každé zemi, kde se světový šampionát WSBK koná, šest divokých karet, dvě pro každou kategorii. Žádostí přišlo několik, například od Filipa Řeháčka a Olivera Königa. Ti však nakonec svou žádost stáhli a Komise závodů silničních motocyklů navrhla přidělení divoké karty Filipu Feiglovi. „Filipa pochopitelně sledujeme, letos jede stejně jako Oliver v prestižním německém šampionátu Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft. Ale na rozdíl od něho ve třídě šestistovek. Ve WorldSSP je letos obrovská konkurence, co jméno, to špičkový jezdec. Takže to Filip rozhodně nebude mít jednoduché, na druhou stranu mu start v Mostě nabízí jedinečnou možnost porovnání se světovou špičkou a získání cenných zkušeností,“ uvedl předseda Komise závodů silničních motocyklů, Matěj Smrž.

„Světový šampionát superbiků v Mostě je jedním z vrcholů motocyklového sportu v České republice a určitě opět přiláká obrovské množství diváků od nás i ze zahraničí. Těší mě, že budeme mít na gridu nejen český tým Jakuba Smrže, ale také čtyři domácí závodníky. Ve třídě SSP300 se můžeme těšit na Petra Svobodu, který už několikrát dokázal, že patří do nejužší světové špičky. Ostruhy ve světovém šampionátu letos sbírá také Filip Novotný. Filip Feigl dostal divokou kartu, a tak máme i v šestistovkách dva zástupce. Kromě Filipa také pravidelně startujícího Ondru Vostatka. Takže čeští fanoušci mají komu fandit a je to pro ně další důvod, proč koncem července do Mostu zavítat,“ doplnil prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

„Je pro mě velkou ctí startovat v mistrovství světa před domácím publikem. Pro kluka, který začal jezdit před necelými šesti lety to je opravdu velká věc a splnění jednoho z mých závodních snů. Nemám žádná velká očekávání, protože moc dobře vím, jak rychle se ve světových šestistovkách jezdí. Rozhodně ale nechci být poslední. Kdybych dokázal zajet podobně jako Ondra Vostatek, byla by to velká paráda,“ komentoval svou divokou kartu devatenáctiletý Filip Feigl, startující na motocyklu Triumph.

Šestý podnik seriálu FIM Superbike World Championship můžete navštívit v prázdninovém termínu 19. – 21. července 2024. Na mostecký autodrom zavítá světová špička superbiků už počtvrté. Pořadatelé z Autodromu Most připravili pro diváky bohatý doprovodný program, a i když je zájem o vstupenky veliký, stále máte šanci. Více informací na www.superbike-most.cz.

foto: profil Filipa Feigla

(Jan Koudelka)

Sdílet