ECCE HOMO 2024: V HLAVNÍ ROLI POČASÍ

Vrcholem sezóny v závodech automobilů do vrchu je v naší republice bezesporu Ecce Homo ve Šternberku, které je rovněž jediným podnikem evropského šampionátu v této disciplíně na našem území. Třiačtyřicátý ročník legendárního závodu provázely prudké a velmi vydatné dešťové přeháňky, které zapříčinily řadu nehod, odložení sobotního startu, nutné přestávky na přezutí a přinesly spoustu krušných chvil nejen jezdcům, ale zejména pořadatelům. Ti ale všechno zvládli a zaslouží si velké poděkování za náročnou práci.

Letošní ročník Ecce Homo přinesl řadu novinek i mimo závodní dráhu, na které bylo opraveno několik úseků. Pořadatelé připravili divákům a fanouškům bohatý doprovodný program v rámci akce „Město v pohybu“ a po celý víkend probíhal také komentovaný online stream, díky kterému měli všichni skvělý přehled o aktuálním dění na trati.

Počasí rozehrálo velkou pneumatikovou loterii už během sobotních tréninkových jízd. Start musel být odložen, na téměř osmikilometrové trati bylo příliš mnoho vody. V tu chvíli bylo jasné, že jedinou správnou volbou jsou mokré pneumatiky. Nicméně sluníčko trať rychle vysušilo a rázem bylo všechno jinak. A tento scénář se opakoval celý víkend. Nikdo z více než dvou stovek startujících si nemohl být jistý, jestli se do obutí trefí správně.

I když do Šternberka nakonec nedorazil Christian Merli, konkurence byla i letos velmi silná. K papírovým favoritům patřil nejen domácí Petr Trnka, ale především velmi rychlý nováček v evropském šampionátu Geoffrey Schatz z Francie, Španěl Iraola a mnoho dalších. V proměnlivých podmínkách se nakonec z vítězství radoval Geoffrey Schatz, Joseba Iraola Lanzagorta skončil na druhém místě a bednu doplnil Petr Trnka. V absolutním pořadí českého šampionátu zvítězil Petr Trnka před Václavem Janíkem a Petrem Vítkem, vítězem České trofeje se stal Jindřich Křístek a MČR historických automobilů vyhrál Jaroslav Mikeš.

Petr Trnka – 1. místo v MČR – ACCR Czech Trnka Racing Team – Norma M20 FC. „Počasí si s námi opravdu hodně pohrálo, tak rychle se měnící podmínky jsem asi ještě nezažil. Už v sobotu jsme proto zvolili taktiku jet na jistotu a obuli mokré gumy. Cítil jsem se dobře, auto fungovalo a s časy jsem byl také celkem spokojený. První závodní jízda mně vyšla skvěle, zajel jsem druhý čas za Schatzem, se ztrátou necelých dvou vteřin. Pak nás to ale fakt vypeklo. Nejdřív průtrž mračen, potom dlouhé přerušení a čištění tratě po havárii a proměnlivé podmínky. Mokré pneumatiky už optimálně nefungovaly, vyždímal jsem z nich, co šlo, nechtěl jsem ale zbytečně riskovat a z tohoto pohledu jsem se třetím místem v Evropě a prvním v domácím šampionátu spokojený.“

Václav Janík – 2. místo v MČR – ORLEN I Janík Motorsport – Norma M20 FC. „Složitější počasí jsem na závodech ještě nezažil. Tohle byl fakt extrém. Žádná jízda nebyla ani suchá, ani mokrá a jen jsme předvídali, jak rychle trať oschne, kdy zase zaprší, co bude v lese pod stromy a jak budou vypadat otevřené pasáže. Musím říci, že i na tohle byl skvělý přímý přenos z trati, mohli jsme alespoň trochu tušit. Pořadatelé odvedli perfektní práci, i přes nepříznivou předpověď přijelo hodně diváků, atmosféra byla jako vždy parádní. Já jsem se zaměřil hlavně na domácí šampionát, chtěl jsem za sebou udržet Petra Vítka, což je letos můj největší soupeř. To se mi povedlo, takže jsem spokojený.“

Petr Vítek – 3. místo v MČR –  CLIMART RACING TEAM – OSELLA PA30. „Počasí nám tentokrát dalo pořádně zabrat, jedním slovem katastrofa. Nejprestižnější závod letošní sezóny je zatím asi tím nejnáročnějším, který jsme kdy jeli. O to více musím smeknout před prací pořadatelů, kteří museli zvládat velké množství havárií, neustálé uklízení trati, museli rychle reagovat na vynucená přerušení a přizpůsobovat tomu všemu časový program podniku. Organizace depa byla špičková a skvělý byl také live stream. Pořadatelé vše zvládli skvěle a za to jim patří velké uznání. Pro nás byla největším problémem volba pneumatik, vývoj počasí a rychlost, s jakou přicházely přeháňky, nebo lépe řečeno průtrže mračen, to prostě nešlo odhadnout. Byl to krásný, ale nesmírně náročný víkend.“

Následující podnik českého šampionátu v závodech automobilů do vrchu se uskuteční první červencový víkend na slovenské trati Čierny Balog.

Kompletní výsledky: www.timing.sk

Foto: Filip Žídek a profily týmů

(Jan Koudelka)

Sdílet