OPEN MČR Supermoto: Mýto přineslo náročné závody plné deště a pádů

Druhý letošní závod OPEN MČR Supermoto byl poznamenán skutečně vrtkavým počasím. Nad vysokomýtským autodromem se během celého víkendu střídaly bouřky a vydatný déšť s občasnými slunečnými chvílemi, což ztížilo nejen závody samotné, ale především volbu správného obutí před jejich startem.

A bylo to právě počasí, které zapříčinilo, že se vlastně veškeré ostré závodní jízdy jely s vynecháním offroadové části, která byla kvůli silnému dešti rozmáčená a nesjízdná. Nicméně déšť ovlivnil i samotné jezdce, kteří museli během dne několikrát přizpůsobit pneumatiky aktuálním podmínkám a záludně se střídající vlhké a suché úseky na trati několik z nich nekompromisně poslaly k zemi. Například druhá rozjížďka tříd S1 a S2 musela být po pádech ihned v první zatáčce po startu na několik minut přerušena a následně restartována.

Absolutní vítěz v nejprestižnější kategorii S1 Milan Sitnianský k závodu, který suverénně opanoval, uvedl: „Škoda toho počasí. Až do poslední chvíle se zdálo, že pojedeme první jízdu na suchu, ale pak přišla velká přeháňka, a tak jsme startovali na vodě. Trať postupně osychala, takže to bylo takové půl na půl – podmínky rozhodně nebyly ideální, ale povedlo se mi cílem projet na prvním místě a jsem spokojený. Ve druhé jízdě se mi už jelo mnohem lépe, protože jsme jeli celou dobu na suchu. Mrzí mě, že se vynechala terénní vložka, která je tady v Mýtě opravu pěkná, ale kvůli dešti a blátu to nešlo jinak. Hezky jsme se svezli a jsem rád za první místo!“

Erik Provazník, druhý muž třídy S1, si stříbrnou pozici musel vybojovat, nicméně nakonec se mu to podařilo a závody hodnotí se spokojeným úsměvem: „S klukama jsme se řezali, co to šlo. Bojovali jsme vlastně o druhé až čtvrté místo a byl to boj skutečně náročný, a to až do posledního kola. Jeli jsme sice bez terénní části, ale zase o to více kol jsme museli zvládnout. Rozhodovala tedy nejen technika, ale také síly. Do Rakouska si vezu druhé místo i v celkovém hodnocení a moc se těším na další závody!“

Z první výhry v životě v kategorii S2 se může těšit Michal Prokeš. „Pocity jsou úžasné, i když to nebylo vůbec snadné. Po startu do druhé rozjížďky jsem se dostal příliš na venek, některý z jezdců mě zachytil za rameno, a to mě docela omezilo v dalších kolech, protože mě dost brněla ruka. Naštěstí jsem ale stačil pořádně zatáhnout a vybudovat si dostatečný náskok, který nakonec stačil na první místo. Výhra je pro mě veliká motivace, ale mám respekt před terénními vložkami, které jsme dnes sice nejeli, ale musím se na nich stále ještě učit.“ dodává spokojený Prokeš.

OPEN MČR Supermoto ale nejsou závody jen pro zkušené profesionály – své místo zde mají i mladí talenti. Kája Cikánek, teprve šestiletý závodník týmu Orion Racing a zároveň nejmladší účastník šampionátu, nám pověděl, že závodit ve třídě S6 Elév a zároveň poslouchat svého starostlivého tatínka a kouče v jedné osobě není úplně snadné: „Táta mi pořád říká, že mám po dlouhé cílové rovince jezdit pomalu, ale já chci jezdit rychle, to mám totiž moc rád.“

Příští závod bude hostit rakouské Fuglau

OPEN MČR Supermoto zavede závodníky i do zahraničí. Další podnik jarní části mistrovství se totiž v termínu 15. – 16. června pojede v Rakousku, konkrétně pak v MJP Racing Arena Fuglau nedaleko českých hranic. Přihlašování do nadcházejícího závodu je možné už nyní, a to jako obvykle na oficiálním webu www.supermotocz.cz.

Výsledky všech kategorií:

S10

  1. místo: Petr Fuchs
  2. místo: Tomáš Pauch
  3. místo: Marek Novotný

S9

  1. místo: Josef Kálal
  2. místo: Jaroslav Vršecký
  3. místo: Peter Appel

S6 Elév

  1. místo: Štépan Hubička
  2. místo: Karel Cikánek
  3. místo: Matěj Hollas

S5 Junior

  1. místo: Martin Hollas
  2. místo: Štěpán Svoboda

S3 40

  1. místo: Petr Vorlíček
  2. místo: Michal Solík
  3. místo: Jiří Pešek

S3 50

  1. místo: Miroslav Starý
  2. místo: Alexander Urban
  3. místo: Libor Bednář

S2

  1. místo: Michal Prokeš
  2. místo: Matěj Kokeš
  3. místo: Michal Vlasák

S1

  1. místo: Milan Sitnianský
  2. místo: Erik Provazník
  3. místo: Jonáš Nedvěd

Celkové výsledky všech rozjížděk včetně tréninkových a kvalifikačních jízd jsou k dispozici v aplikaci Sportity po zadání hesla Myto2024.

Infobox:

Web: https://www.supermotocz.cz/

FB: https://www.facebook.com/MMCRsupermoto/

FB událost 3. závodu ve Fuglau: https://fb.me/e/3pQBVJVal

(text a foto: Vašek Volf)

Sdílet