FILIP SALAČ SI V BARCELONĚ PŘIPSAL DALŠÍ ČTYŘI MISTROVSKÉ BODY, S VÍKENDEM JE SPOKOJENÝ

Velkou cenou Katalánska pokračovalo na okruhu v Barceloně mistrovství světa silničních motocyklů. Pro Filipa Salače je to vlastně domácí podnik, protože se na letošní sezónu do Barcelony přestěhoval, aby mohl využít maximum času na trénink. Závodní víkend na barcelonském okruhu zahájil český jezdec týmu Marc VDS Racing Team dobrými časy, v sobotním tréninku si vybojoval přímý postup do druhé části kvalifikace, ve které obsadil sedmnácté místo. Závod kategorie Moto2 dokončil na 12. pozici.

V pátečním volném tréninku zkoušel dvaadvacetiletý český jezdec použitou sadu pneumatik, v prvním měřeném zajel sedmý nejrychlejší čas, což ho předurčovalo do Q2. V sobotním tréninku pak potvrdil postup do hlavní části kvalifikace 11. místem, se ztrátou pouhých 0,498 sekundy na prvního Garciu. Vyrovnanost v kategorii Moto2 je mimořádná, v průběhu této tréninkové jízdy se do jedné vteřiny vešlo 22 jezdců!!

V hlavní části kvalifikace zajel Filip v posledním měřeném kole svůj nejrychlejší čas, na trati bylo hodně jezdců, na zlepšení už nebyl prostor a ztráta 0,951 sekundy znamenala v nabité konkurenci 17. místo. „V sobotu dopoledne jsem měl dobrý pocit z motorky, podařilo se mi v obou výjezdech zajet konkurenceschopné časy. Na kvalifikaci se hodně oteplilo a začalo také víc foukat. Nedokázal jsem se rychle přizpůsobit novým podmínkám, udělal jsem také strategickou chybu, po jednom odjetém kole jsem dlouho vyčkával v boxech. Vím, že máme na víc, tahle chyba mě mrzí,“ komentoval svůj sobotní výkon Filip Salač #12. 

Do jednadvacetikolového závodu odstartoval Filip ze šesté řady a sváděl souboje s Alcobou, Navarrem, Chantrou a Van Den Goorberghem. Několik jezdců bylo potrestáno dlouhým kolem, závod kategorie Moto2 také provázelo mnoho pádů. V posledních třech kolech ztratil Filip grip na zadním kole, přišel o dvě pozice a konečným 12. místem v cíli (po diskvalifikaci Ramireze) si připsal 4 body do průběžného pořadí. „S výsledkem závodu úplně spokojený nejsem, ale sám se sebou ano, protože jsem neudělal žádnou chybu a dal do toho maximum. Vyšel mi start, což bylo pro vývoj závodu zásadní, protože jsem byl až v šesté řadě. Snažil jsem se šetřit zadní pneumatiku, především na pravé straně. Viděl jsem, jak soupeři ve třetí a čtvrté zatáčce kloužou a byl si jistý, že jim pneumatika do konce závodu nevydrží. V rychlých zatáčkách jsem proto nejel úplnou hranu a vyčkával. Myslel jsem si, že budu mít ke konci závodu výhodu. Ale nakonec odešly gumy mně, posledních pět kol jsem byl skoro bez gripu. Musíme na tom zapracovat a zjistit, jestli je to nastavením nebo mým stylem jízdy. Ale víkend nám přinesl také hodně pozitivních momentů. Těším se na Mugello, kde jsem před rokem bojoval o pódium a moc mě to tam baví. Děkuji týmu a všem svým fanouškům za podporu,“ zhodnotil nedělní závod Filip Salač #12.

Na šestý podnik seriálu MotoGP se na kultovní španělský okruh přišlo v neděli podívat přes 76 000 diváků. Závod kategorie Moto2 vyhrál Ai Ogura, druhé místo obsadil Sergio Garcia a pro třetí pozici si dojel Jake Dixon.

(Jan Koudelka)

foto: Marc VDS Racing Team

Sdílet