O víkendu v klubovém domě 47 komentovaných prohlídek!

O víkendu proběhl festival Open House Praha, kdy se v metropoli otvírají veřejnosti zajímavé budovy. Již pravidelnou součástí svátku architektury je klubový dům Autoklubu České republiky. Patří mezi návštěvníky nejlépe hodnocené budovy i díky komplexnímu výkladu včetně historie a současnosti Autoklubu, motorismu a motorsportu.

Letos byl zaznamenán absolutní návštěvnický rekord. Během soboty a neděle se v sídle Autoklubu ČR konalo sedmačtyřicet (!) komentovaných prohlídek, přišlo bezmála jedenáct stovek zájemců. Díky tomu, že po předchozích úspěšných ročnících byl mezi dobrovolníky velký zájem o roli průvodce, během jednoho okamžiku probíhaly po budově až čtyři prohlídky najednou, a to také v angličtině.

Mottem letošního ročníku byla připomínka 120. výročí Autoklubu ČR. Zhruba pětačtyřicetiminutový výklad startoval v přízemním salónku Grand Prix, pokračoval přes Smetanův sál, předsálí a salónky v prvním patře, až do Heinzovy síně ve druhém podlaží. Pro návštěvníky byla připravena výstava o historii Autoklubu a klubového domu, závodu 1000 mil československých, významných postavách počátků motorismu. Dozvěděli se ale také o úspěšné současnosti Autoklubu ČR, například o Středoevropské rally, podniku mistrovství světa, který pořádá ve spolupráci s německou a rakouskou federací.

➡️ Jednou z prvních zastávek cesty po klubovém domě byla prohlídka Tatry 57 Hadimršky v přízemí, …

➡️ ... návštěvnickým lákadlem je průhled přízemím, dům se odsud zdá větší než z ulice.

➡️ Výklad ve Smetanově sále …

➡️ … a pokračování prohlídky v salónku Elišky Junkové, …

➡️ … nechyběla expozice o historii znaku Autoklubu ČR, …

➡️ … dobových přístrojů a dalších předmětů z počátků motorismu, …

➡️ … nejcennějšími exponáty byly originální plakety ze závodu 1000 mil československých, …

➡️ … jedním z center zájmu objektivů se stala plastika Před startem v předsálí. 

 

.

 

 

 

Sdílet