FILIP SALAČ V LE MANS: SKVĚLÁ KVALIFIKACE, SMOLNÁ SRÁŽKA S ARENASEM A 12. MÍSTO SE ZRANĚNÝM ZÁPĚSTÍM

Na legendárním okruhu v Le Mans se konal pátý podnik seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Už v tréninkových jízdách padaly traťové rekordy ve všech třídách, a také v kategorii Moto2 bylo opět velmi těsno. Filip Salač rozjel víkend dobrými časy, postoupil rovnou do hlavní kvalifikace, ve které obsadil devátou pozici. V dojezdovém kole ale došlo ke střetu s Albertem Arenasem, po kterém Filip upadl a musel s poraněným zápěstím do medical centra. Závod odjel s velkými bolestmi a šachovnicovou vlajku protnul na 12. místě.

Francouzský okruh byl od čtvrtka v obležení fanoušků, atmosféra v diváckých zónách připomínala jednu velkou párty. A návštěvnost byla rekordní, na Velkou cenu Francie přijelo bezmála 300 000 diváků. Slavný okruh Le Mans je Filipovou oblíbenou tratí, v minulém roce tady v kategorii Moto2 obsadil druhé místo. A že to na třetím nejkratším okruhu šampionátu umí, dokazoval jezdec týmu ELF Marc VDS racing team už od pátečních tréninků.

 „Cítil jsem se celkem sebejistě, pátek byl dobrý i přes menší technický problém v prvním tréninku. Ve druhém jsme použili měkčí pneumatiky, pak jsem v ataku na rychlé kolo spadl poměrně ve velké rychlosti. Motorka naštěstí neutrpěla větší poškození, mechanici mě ještě stihli vrátit na trať a podařilo se mi zajet alespoň poslední postupové místo. Byl jsem si ale jistý, že v sobotu ještě zrychlím,“ zhodnotil páteční program ve Francii Filip Salač #12.

V úvodním sobotním tréninku potvrdil Filip přímý postup do Q2 sedmým nejrychlejším časem, v hlavní části kvalifikace pak skončil jako devátý, se ztrátou +0,616 na vedoucího jezdce. V dojezdovém kole se však střetl s Albertem Arenasem a i když to bylo v malé rychlosti, nepříjemně si poranil zápěstí pravé ruky.

„Kolo od kola jsem se zlepšoval a také můj pocit z motorky byl dobrý. Na kvalifikaci se oteplilo a pneumatiky trochu víc klouzaly. Nakonec jsem se vešel do první desítky, takže až do té chvíle probíhalo všechno v pohodě. Pak přišel smolný kontakt s Arenasem, po kterém jsem spadl na pravou ruku a pravděpodobně si naštípnul kost,“ popsal sobotní den Filip Salač #12.

Do závodu náš jezdec se svolením lékařů nastoupil, ale zraněné zápěstí o sobě dalo vědět už v zaváděcím kole. Filip dokázal odjet celý závod, většinu času se držel na 11. pozici, v samotném závěru ho přeskočil Jeremy Alcoba.

„Bylo to těžkých dvaadvacet kol. Už v posledních zatáčkách zaváděcího okruhu se zápěstí nepříjemně ozvalo. Start do závodu byl dobrý, ale pak se bolest začala rychle stupňovat. Posledních pět kol už to nešlo vydržet a nebyl jsem daleko od zajetí do boxu. Ale chtěl jsem za každou cenu dojet, takže se ziskem čtyř bodů jsem spokojený. Je to každopádně lepší než nula. Moc děkuji mechanikům, fanouškům a celému týmu. V neposlední řadě také lékařům. Teď je čas na krátký odpočinek, doufám, že se dám rychle dohromady,“ komentoval náročný den Filip Salač #12.

Závod kategorie Moto2 vyhrál Sergio Garcia před Ai Ogurou a Alonso Lopezem. Filip Salač je s deseti body na 17. místě průběžného pořadí.

(Jan Koudelka)

Foto: Elf Marc VDS Racing Team

ELF Marc VDS Racing Team

Sdílet