ČEŠI ÚSPĚŠNÍ NA MOTOKROSU NÁRODŮ

Letošní největší a nejkvalitnější závod v motokrosu v podobě mistrovství světa družstev je za námi. Česká reprezentace vybojovala 15. místo za účasti 37 států. Hlavním cílem bylo kvalifikovat se do hlavního závodu mezi postupujících 20 týmů. To se podařilo a konečná 15. příčka je pro české barvy úspěchem.

Naši reprezentanti to měli v kvalifikačních jízdách velmi ztížené díky nepříznivému losu startovní pozice. 33. místo je již dopředu limitovalo (díky profilu první zatáčky), a bylo díky tomu složitější mít dobrou pozici do úvodu závodu.

Vašek Kovář (MXGP)

kvalifikační jízda – 19. místo

  1. jízda (MX2+MXGP) – 37. místo
  2. jízda (MXGP+OPEN) – 27. místo

Vašek měl těžkou pozici nejen proto, že startoval v nejnabitější třídě, ale neměl to jednoduché hlavně před závody, kdy jej po oznámení nominace někteří čeští „fanoušci“ obtěžovali nejen nepříjemnými komentáři na sociálních sítích, ale dostával i nepříjemné anonymní zprávy. Ukázal však velkou psychickou odolnost a splnil to, co se od něho očekávalo. Kaňkou byla jeho sobotní diskvalifikace, kterou obdržel po dojetí na skvělém 19. místě. Diskvalifikace byla udělena za umístění motocyklu do depa mechaniků. Bohužel jeho mechanik to udělal stejně jako na měřený trénink (což je povoleno), ale při jízdách motocykl v tomto prostoru být nesmí. V nedělním volném tréninku měl Vašek ošklivý pád, díky kterému mu úplně nesedla následná jízda tříd MX+MXGP. Vašek byl otřesený, a navíc ne příliš rozjetý. Ale poslední jízdou dne tříd MXGP+OPEN si spravil chuť a ukázal, že do této konkurence určitě patří a rozhodně nebyl v našem týmu jen do počtu.

Julius Mikula (MX2)

kvalifikační jízda – 19. místo

  1. jízda (MX2+MXGP) – 30. místo
  2. jízda (MX2+OPEN) – 26. místo

Teprve sedmnáctiletý reprezentant si vedl na výbornou a ukázal nejen svou aktuální skvělou výkonnost ale i potenciál do budoucna. Dokázal držet krok s ostřílenými borci, kteří se pravidelně účastní celého seriálu mistrovství světa a byl i přes svůj nízký věk oporou našeho týmu.

Jakub Terešák (OPEN)

kvalifikační jízda – 11. místo

  1. jízda (MX2+OPEN) – 32. místo
  2. jízda (MXGP+OPEN – 35. místo

Jakub nás svým bezchybným výkonem dostal do nedělního závodu. Neměl záviděníhodnou pozici, protože jednoduše řečeno MUSEL a dopředu bylo jasné, že náš případný postup závisí pouze na něm. Ale Jakub chladnokrevným a bezchybným výkonem ukázal, kdo je česká motokrosová jednička letošní sezóny, a to i přesto, že to byla jeho první zkušenost s Motokrosem národů. Bohužel v nedělním závodě se v první zatáčce ocitl v hromadném pádu a poranil si kotník. Dokázal však jízdu dokončit a připsat důležité body. Do druhé jízdy nastoupil již s velkým sebezapřením a bylo předem domluveno, že se pokusí alespoň o pár kol kvůli zapsání bodů do celkových výsledků a následně odstoupí, protože stav kotníku mu nedovoloval závodit.

(Jiří Čepelák)

Sdílet