Bronz pro družstvo Autoklubu ČR na dopravní soutěži dětí ETEC

Ve dnech 22. – 25. září 2023 se v černohorském městě Bar konal 36. ročník Dopravní soutěže mladých cyklistů ETEC pod záštitou Mezinárodní automobilové federace FIA. Autoklub České republiky reprezentovala ZŠ a MŠ Medlov z Olomouckého kraje a vybojovala úžasné 3. místo z 18 evropských zemí.

Cílem evropské soutěže v dopravním vzdělávání ETEC je zintenzivnit dopravní vzdělávání v každé zemi, a tím přispět ke snížení rizika účasti dětí na kolech při nehodách.  Většina soutěžících se stala národními vítězi soutěží v dopravní výchově ve svých domovských zemích a přijela do Baru, aby prokázala své schopnosti řízení kola, znalosti cyklistiky a pravidel silničního provozu. Každý zúčastněný klub reprezentoval tým složený ze dvou dívek a dvou chlapců ve věku od 10 do 12 let.

Děti musely absolvovat sedm stanovišť s aktivitami, které zahrnovaly dvě praktická cvičení, a to jízdu zručnosti přes překážky v různých stupních obtížnosti, simulovaný průjezd městem ve 3D brýlích spojený s identifikací nebezpečí během virtuální jízdy, tzv. Hazard perception, průjezd dopravním hřištěm tzv. labyrintem s dopravním značením jako v reálné situaci za maximální čas 3 minuty a hledání správné cesty. Z teoretických cvičení to byl test zaměřený na pravidla silničního provozu, týmový úkol – hledání chyb na obrázku, individuální úkol,  tzv. teoretický labyrint zobrazující město z ptačí perspektivy a nakreslení správné cesty pro cyklistu z výchozího do cílového bodu.  Poslední soutěží byla kreativní týmová disciplína zaměřená na zdobení cyklistické přilby.

Soutěž vyhrál tým srbského autoklubu Auto-Moto Savez, druhé místo obsadilo družstvo lotyšského autoklubu Latvijas Automoto biedriba.

Naši reprezentanti vyhráli celostátní kolo dopravní soutěž pořádané BESIP a Ministerstvem dopravy ČR. Celkově touto postupovou soutěží projde každoročně v České republice přibližně tři a půl tisíce dětí.  Soutěžící na své cestě za evropským bronzem prošli vítězstvími v oblastním, okresním, krajském a celostátním kole. Třetí místo v Evropě si vybojovali díky další přípravě na týdenním soustředění v Nymburku a intenzivním každodenním tréninkem v tělocvičně a učebně ZŠ Medlov.

Děkujeme za výbornou reprezentaci Autoklubu České republiky dětem, jejich pedagožce a lektorům, kteří se zasloužili o letošní skvělý výsledek!

 

 

Sdílet