Staněk v hlavním závodu Formule 2 v Holandsku skončil těsně za body

Český pilot Roman Staněk skončil v hlavním závodu Formule 2 na okruhu Zandvoort jedenáctý. Po startu z dvacátého místa tak opět jako v Belgii nebo v Monaku předvedl Staněk stíhací jízdu a posunul se o 9 pozic. Závod ovládnul Romanův týmový kolega Clément Novalak, pro kterého se jedná o první vítězství ve Formuli 2 a letos teprve druhé umístění na bodech.

Těsně před závodem na okruhu Zandvoort ještě jemně pršelo, ale většina startovního pole správně odhadnula, že nejlepší pneumatiky budou ty do sucha. Hned po startu musel na trat safety car kvůli nehodě Australana Jacka Doohana.

Roman se díky kolizím a pár předjetím posouval polem dopředu, ale když přišly na řadu zastávky v boxech, tak se nováček týmu Trident vinou nepovedené zastávky v boxech propadnul na 13. místo. „Zastávka v boxech se dneska mechanikům bohužel nepovedla. Mohli jsme se vrátit na trať výš. Každá pozice se tady získává strašně těžko,“ uvedl Staněk k zastávce v boxech.

Po odstoupení Brita Bearmana se Staněk posunul na 12. pozici a poté několik kol bojoval s Izraelcem Nissanym, kterého dokázal předjet až v posledním kole. „Věděl jsem, že jsem rychlejší a celé kolo jsem byl přímo za ním, ale na DRS jsem ho nemohl předjet. V té části okruhu vždy pushoval a nebyl jsem dostatečně blízko,“ říkal Roman po závodě.

Po sobotním sprintu, ze kterého se body neudělovaly, tak Staněk odjíždí z Holandska bez bodů. „Je to škoda, protože závodní rychlost jsme tady měli dobrou. Příčiny neúspěchu bych viděl hlavně v kvalifikaci, kde jsme měli tentokrát smůlu. Doufám, že nás za týden v Monze smůla opustí a že se nám povede dobrý výsledek jak v kvalifikaci, tak v závodě,” přeje si jediný Čech ve Formuli 2

Foto: Joan Codina, FotoFormulak.com

(Tobiáš Malena)

Sdílet