Třetí endurosprint sezóny se jel v Dobřanech u Plzně

Již třetí Mezinárodní Mistrovství ČR a Přebor ČR proběhl uplynulý víkend v Dobřanech u  Plzně. Endurosprint se vrátil do Dobřan po loňské premiéře a pořadatel MX park Dobřany uspořádal endurosprint se vším všudy. Cross test zachoval pasáže motokrosového areálu a enduro test byl namotaný po blízkém lesíku. Mezi oběma testy byl přejezd cca 12 km.

Jak sám pořadatel uvedl, právě endurosprint ho moc baví. V předešlých dnech celkem zapršelo, ale do víkendu se trať vysušila. Místy byly kaluže, případně i mokré pasáže, již v sobotu se začínalo prášit, ale také lehce sprchlo a na neděli byl povrch takřka ideální.

Tradičně již v pátek závodníci začali procházet testy a seznamovat se s tratí. Navečer proběhla technická a administrativní přejímka. Stejně tak v sobotu ráno a odpoledne pouze pro přebor. Samotný start závodu byl v sobotu v 8:30, kdy začínalo Mezinárodní Mistrovství ČR třídy E1, E2 a E3, včetně MMČR VET. Startovní rošt byl podle absolutního pořadí. Jezdci také museli odevzdat své motocykly již 20min před startem prvního jezdce své rozjížďky do předstartovního prostoru a 5 min před svým startem si jí mohli vyzvednout. První den měli jezdci MMČR na kolo 25 min. Ve 12:30 odstartoval Přebor ČR třídy E1, E2, E3, V50, V60, PČR C, 85ccm a MMČR ženy, čas na kolo bylo 40 min, kvůli většímu počtu závodníků.

V neděli se pořadí obrátilo první v 8:30 PČR a ve 13:00 MMČR, kdy startoval PČR podle průběžného pořadí dané třídy a MMČR podle absolutního pořadí. První i druhý den MMČR absolvovalo 7 kol, PČR 6 kol a třídy PČR 85ccm V50, V60 a PČR C kol 5. Jeden okruh měl cca 12 km a dva rychlostní testy, jeden cross test a enduro test. Okruh tvořil 100% přírodní povrch.

Umístění na třetím endurosprintu se ve třídě MMČR E2 a MMČR E3 v celkovém seriálu promíchalo. Absolutním vítězem se stal Matěj Škuta, druhý Jaroslav Kalný, třetí Matěj Skořepa dále Petr Smítka, Jakub Hedrlín, Marek Borák, Jiří Halama, Ondřej Havrda, Lukáš Kučera, Filip Fiala.

Na snímku Miloslav Škuta, Jaroslav Kalný a Matěj Škuta.

Pořadí ve třídách MMČR
E1 – Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín, Jiří Halama
E2 – Matěj Škuta, Petr Smítka, Ondřej Havrda
E3 – Jaroslav Kalný, Filip Fiala, Michal Volena
VET – Miloslav Škuta, Petr Křivánek, Petr Uher
Ženy – Zuzana Unger, Radka Dandová

Již potřetí se konal v sobotu v Dobřanech také Přípravný podnik dětí. V MX endurovém areálu Dobřany se dětem věnují již několik let a sídlí zde i MX Kids Academy. Pro děti bylo připraveno několik možností tratí, ale nakonec zvítězila na jednu stranu nejtěžší varianta, ale na druhou stranu děti nasbíraly velmi cenné zkušenosti. V Dobřanech je přímo trať, která je k dispozici právě dětem, po předchozích deštích a úpravnách byla trať pěkně „naoraná,“ místy i bahnitá. Největší bahno se dětem vynechalo a po několika projížďkách se vyjezdila hezká, ideální stopa a děti už byly spokojené a mohly si pěkně zazávodit. Panovalo i docela velké teplo, ale všichni si závod užili a mohli se těšit na předání cen, diplomů a pohárů. Opět se jely dvě rozjížďky po deseti minutách a závodníci byli rozděleni již tradičně do dvou skupin.

Již se pomalu rýsují jezdci na prvních místech průběžného pořadí,
třída 50 – 1. Luboš Lhoták, 2. Šimon Strnad, 3. Tadeáš Benda, 4. Vladimír Bartoš a 5. Eduard Žalud,
třída 65 – 1. Jakub Mirvald, 2. Tereza Bendová, 3. Lukáš Beneda, 4. Luboš Hůla a 5. Zdeněk Kocián,
třída 85 – 1. Bára Čmochová, 2. Tereza Nechutová, 3. Petr Klaus, 4. Tomáš Bělík, 5. Jakub Rigo.

Můžeme se také těšit na reportáž v České televizi, která tentokrát zavítala do Dobřan i na dětský podnik. Závěr celého velmi úspěšného a populárního seriálu Přípravného podniku dětí se uskuteční opět v Dobřanech 21. října 2023, kde proběhne i vyhlášení celé sezony.

Veškeré informace k pořádanému seriálu naleznete na oficiálním webu českého endura czechenduro.cz a také na sociálních sítích Facebook a Instagram.

Sdílet