Češi sedmí ve Světovém poháru družstev

Českému plochodrážnímu týmu ve složení Václav Milík, Jan Kvěch, Petr Chlupáč, Daniel Klíma a Hynek Štichauer pod vedením manažera Zdeňka Schneiderwinda patří v letošním ročníku Světového poháru družstev konečné sedmé místo.

Světový pohár družstev, v němž se soutěží o titul mistra světa v této kategorii, se vrátil do kalendáře plochodrážních závodů FIM po šesti letech. V nich bojovala světová družstva o titul v závodech nazvaných „Speedway of Nations,“ v nichž jednotlivé země reprezentovali dva až tři závodníci. Takzvaně velké týmy, složené z pěti jezdců, se utkaly naposledy v roce 2017. Společnost Discovery, která v loňském roce převzala práva na tuto soutěž, se rozhodla, že každé tři roky bude střídat závod Speedwy of Nations (SoN) se závodem World cup, s tím, že kvalifikaci pro účast mezi světovou elitou bude právě výsledek v posledním SoN. Náš národní tým v loňském roce obsadil ve Vojens páté místo a tím se do letošních bojů kvalifikoval.

Celá soutěž se uskutečnila v polské Wroclawi, mimochodem v místě, kde se v roce 2001 uskutečnil její první ročník, který v té době nahrazoval pravidelné mistrovství světa družstev. Od úterý do pátku bojovaly nejlepší týmy planety o postup do sobotního finále. Do něho si postup vybojovaly postupně Velká Británie, Dánsko a Austrálie. Startovní listinu pak doplnilo domácí družstvo.

Náš celek překročil práh úvodních bojů a poprvé od roku 2014 se podíval do závodu Race-off, tedy souboje poražených semifinalistů ze druhého a třetího místa. Tam sice obsadil čtvrtou příčku, ale celkově skončil sedmý. Smůla nás potkala ještě před zahájením soutěže, když musel na poslední chvíli vyměnit zraněného Eduarda Krčmáře Hynek Štichauer. Na přípravu měl jen dva dny, ale dokázal to a být platným členem týmu.

Lídrem národního týmu je již několik let Václav Milík a svoji kvalitu potvrdil i tentokrát. Zdárně, zejména v úvodním semifinále mu sekundoval Jan Kvěch a v tomto závodě přidali po cenném bodu i Petr Chlupáč a Daniel Klíma. Co se povedlo v prvním závodě, se už nepodařilo v závodě pátečním, a pro náš tým soutěž skončila. I v tomto závodě však naši jezdci pod taktovkou Václava Milíka bojovali až do závěrečné jízdy o co nejlepší umístění.

V sobotním finále, které patřilo k jednomu z nejdramatičtějších a nejkvalitnějších v historii plochodrážních závodů, nakonec triumfovali domácí Poláci, kteří druhé Brity připravili o titul doslova v posledním kole závěrečné rozjížďky. Třetí skončili Dánové a čtvrtí Australané. Finále sledoval vyprodaný wroclavský stadion. O soutěž byl mimořádný zájem, o čemž svědčí i třeba ta skutečnost, že čtvrteční autogramiáda sedmi nejlepších týmů přilákala několik tisíc přihlížejících na centrální náměstí města.

Byl to velký svátek motoristického sportu a zejména ploché dráhy, který naši fanoušci mohli sledovat i na obrazovkách České televize a Eurosportu. Mnoho si jich však našlo cestu do místa konání a naše jezdce k jejich velké radosti podpořilo.

Petr Moravec

Foto: Petr Makušev

Sdílet