ROMAN STANĚK V RAKOUSKU, VYDAŘENÝ SPRINT A NEDOKONČENÝ ZÁVOD

Český pilot Roman Staněk si v rakouském Spielbergu dojel pro nejlepší umístění v sezóně, když v sobotním sprintu obsadil šesté místo. Tím překonal svůj doposud nejlepší letošní výsledek, kterým byla sedmá pozice v hlavním závodě v Monaku.

Do sprintového závodu startoval Roman Staněk stejně jako v Monaku ze zadních pozic. V kvalifikaci skončil až jako devatenáctý, ale po dvou penalizacích soupeřů mu na startovním roštu patřila 17. pozice.

Před sobotním závodem na Red Bull Ringu pršelo a zhruba polovina jezdců, mezi které patřil i Staněk, odvážně nasadila pneumatiky do sucha. V prvních kolech se tento tah zdál být špatnou volbou, protože pneumatiky do mokra v zatáčkách mnohem více držely a piloti, kteří je měli nasazeny, jeli rychleji. Následně ovšem na trať musel safety car, když na kluzké trati udělal chybu Ind Jehan Daruvala a uvíznul v únikové zóně. Na trati se tak kroužením vozů pod safety carem vytvořil suchý pruh a všichni, kteří byli na mokrých pneumatikách, museli do boxů. To zahrálo do karet Staňkovi, který se posunul na 6. místo, kde také závod dokončil.

Do hlavního závodu odstartoval Staněk stejně jako do sprintu ze sedmnácté pozice a hned se prokousával polem dopředu. I přesto, že měl jako jeden z mála nasazenou tvrdší směs pneumatik, která je pomalejší, dokázal předjíždět jezdce na měkčí sadě. Český pilot bojoval o další body, ale o dobré umístění ho nakonec připravily problémy se spojkou. Devatenáctiletý nováček týmu Trident odstoupil v 26. kole ze sedmého místa.

„Závody tento víkend hodnotím pozitivně. Race pace (závodní rychlost) máme dobrou. Naším problémem je stále kvalifikace, kde se nebojím říct, že ztrácíme 0,5 vteřiny na kolo, což je strašně moc. S tím musíme něco udělat. Ve sprintu jsem se správně rozhodnul, že podmínky jsou na pneumatiky do sucha, což mi hodně pomohlo a šesté místo po startu ze sedmnáctého beru. Dnes jsem měl už od startu problémy se spojkou a start proto nebyl dobrý, ale povedly se mi první dvě kola, kde jsem získal nějaké pozice. Potom jsem tam měl ještě pár předjetí, ale pak už to nešlo. Jinak Red Bull Ring mám rád hlavně díky velké podpoře od českých fanoušků, kterých tady bylo hodně. Na Instagramu mám spoustu označení a zpráv. Opravdu si té podpory vážím,“ komentoval závodní víkend Roman Staněk.

Dalším podnikem šampionátu Formule 2 je už příští týden závodní víkend na okruhu Silverstone ve Velké Británii.

(Tobiáš Malena)

Foto: Joan Codina (FotoFormulak.com)

 

Sdílet