Tomáš Kunc z Autoklubu ČR dohlížel na 24h Le Mans

Generální sekretář automobilového sportu Autoklubu České republiky Tomáš Kunc byl důležitou osobou letošního ročníku legendárního vytrvalostního závodu 24 Hours of Le Mans. Ve zvláštních ustanoveních je jeho jméno na předních pozicích. Tomáš Kunc tady působil jako FIA Observer – pozorovatel Mezinárodní automobilové federace.

Jak je tato funkce náročná, dokládají požadavky a náplň práce. Pozorovatel je jmenován, aby dohlížel na šampionáty a seriály pod Mezinárodní automobilovou federací a podával zprávy o dodržování pravidel FIA. Musí mít důkladné znalosti všech příslušných předpisů potřebných ke konání soutěže, včetně sportovních, technických a právních pravidel. Musí umět rychle vyhledávat, analyzovat a shrnovat informace z různých zdrojů, pak je sumarizovat a vypracovat vyváženou hodnotící zprávu. Provádí důkladné monitorování a hodnocení akce. Uplatňuje spravedlivé a nepředpojaté při hodnocení výkonnosti pořadatele podle kritérií stanovených FIA. Poskytuje organizátorovi zpětnou vazbu o oblastech, které je třeba zlepšit.

„Jde ve stručnosti o dohled a správu nad podnikem. Důležitá je těsná spolupráce s ředitelem závodu a hlavním sportovním komisařem,“ uvedl Tomáš Kunc s tím, že musí být v pohotovosti po celou dobu konání podniku, tedy celých 24 hodin. „V Le Mans jsem byl v roli pozorovatele FIA už podruhé, patří mezi ty nejelitnější světové podniky motorsportu hned po formuli 1. Od roku 2012 je součástí seriálu mistrovství světa ve vytrvalostních závodech automobilů FIA World Endurance Championship,“ dodal Tomáš Kunc. V rámci mezinárodního motorsportu je vedle pozorovatele nominován Mezinárodní automobilovou federací jako hlavní sportovní komisař pro Evropskou sérii Le Mans a mistrovství světa Endurance.

„Česká republika se řadí mezi světové velmoci motorsportu a naše pozice se upevňuje. Nejen, že pořádáme řadu podniků světových a evropských šampionátů, letos poprvé i mistrovství světa v rally, ale jsme výrazně vidět také v zahraničí, funkce Tomáše Kunce na čtyřiadvacetihodinovce Le Mans je toho důkazem. O to důležitějším, že se letos konala ve znamení oslavy stého výročí od zdejšího prvního závodu.  Chci poděkovat nejen jemu, ale všem našim pořadatelům, sportovním, traťovým komisařům, časoměřičům a dalším funkcionářům, kteří se podílejí na skvělé pověsti českého motorsportu. Uvědomuji si, jak je tato práce důležitá a zodpovědná, proto jsem na posledním jednání Světové rady předložil návrh na systém garance odměňování,“ uzavřel Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a člen Světové rady motorsportu FIA.

Sdílet