V Sedlčanech proběhlo školení racer buggy

O velikonočním víkendu se v Sedlčanské kotlině konalo třídenní školení autokrosové mládeže. Účastníci se sešli v pátek 7. dubna 2023 kolem poledne. Technici Autoklubu ČR začali s technickými prohlídkami závodních aut kvůli vystavení technických průkazů. Celé odpoledne mohli soutěžící najíždět a konzultovat technické parametry. Prohlídky se týkaly všech kategorií Racer buggy.

V 16 hodin se všichni soutěžící sešli ve vyhřáté klubovně Autoklubu RAC Sedlčany k zahájení teoretické části školení. Rodičům závodníků byly představeny změny v řádech oproti loňským ročníkům. Nováčci byli poučeni, jak a kde najít veškeré informace, které potřebují znát k účasti v závodech konaných pod Autoklubem ČR, Mistrovství ČR a soutěže o Českou Trofej v roce 2023. Následovalo školení jezdců všech kategorií RB160, RB125 i RB250. Důraz byl kladen na chování závodníků na trati, bylo vyzdvihnuto závodění v duchu fair play. Noví jezdci, ale i ti, kteří mají již několik sezon za sebou, si opakovali vlajkovou signalizaci, která je důležitá hlavně z hlediska bezpečnosti a pochopení toho co se děje na trati. Vždyť jezdec vidí ze závodního speciálu jen malou část situace na závodišti, která se děje jen bezprostředně kolem něj. Všichni již znají význam bílé, modré a hlavně červené vlajky. Všichni byli upozorněni na novinku objevující se na některých závodištích, elektronických vlajkách na stanovištích traťových komisařů. Motto: Jezdíme pro zábavu, samozřejmě i pro nejlepší výsledek, ale nejdůležitější je bezpečnost všech. Celé odpoledne bylo možné se občerstvit na baru klubovny.

Už od pátku bylo pod mrakem a teplota nutila nosit zimní bundy. V sobotu první jezdci odstartovali na trať. Začalo testování a tachometry načítaly první kilometry. Trať byla hodně mokrá, klouzavá. O tom se přesvědčila velká většina závodníků. O smyky, jak kontrolované, tak ty bez kontroly, nebyla nouze. Jezdci nastupovali v pláštěnkách a tatínkové, mechanici, měli hodně práce s mytím aut po každé testovací jízdě. Jízdy byly rozděleny dle kategorií a závodníky zaváděl na trať safety car. Polední přestávka byla vyplněna podávaným obědem v klubovně RAC Sedlčany. Odpolední jízdy měly jezdce prověřit, jak znají vlajkovou signalizaci a jak se vyrovnají s různými situacemi na trati. V průběhu jízd byly umístěny umělé překážky a k tomu vyvěšeny příslušné vlajky. Jezdci tak museli reagovat na žlutou, dvě žluté, až po vlajku červenou. Všichni simulované situace nakonec zvládli. Občerstvení bylo v sobotu odpoledne obohaceno grilováním krůt, na kterém si pochutnala většina závodníků i rodičů.  Grilování bylo sponzorováno a hlavně plně připraveno firmou Libora Pospíšila.

V neděli byl plánován minizávod, který se ovšem nezapočítával do šampionátu. Závod nebyl povinný, ale většina účastníků jarního školení se zúčastnila. Pro některé jezdce RB160 to byla první zkušenost potkat se s ostatními závodními speciály na trati. Měli je před sebou, vedle sebe a museli používat zpětná zrcátka, protože se za nimi pohybovali další buggy. Závod se jel za podobných podmínek jako v předešlém dni. Bylo tedy mokro, kluzko a chladno. Závodníkům však nic nevadilo a statečně se potýkali s tratí i soupeři. RB160 byly obsazeny třinácti, RB125 sedmi a RB250 devíti závodníky.

Výsledky minizávodu:

RB160: 1. Kovařík František, 2. Kotek Lukáš, 3. Žalský Jan, následovaly Hoffman Teodor, Trojančík Adam, Žídková Anička, Sijka Jakub, Pech Antonín, Mihulka Damian, Šimáček Ondřej, Kujal Miroslav, Roll Václav, Kuchař Jaromír

RB125: 1. Nikodém Petr, 2. Hrčka Michal, 3. Kunert Michael, Novák Jakub, Rezek Ondřej, Mareš Dominik, Kostroun Vít.

RB250: 1. Bílek Petr, 2. Pospíšil Ondřej, 3. Šimek Maxim, Šille Oliver, Chmelík Vojta, Stuchlík Martin, Žídková Amálka, Jandová Denisa, Velová Adéla Rozalia

Večer se všichni účastníci rozjeli do svých domovů, připravit své závodní stroje na první závod sezóny. Držíme jim palce a těšíme se, až je uvidíme na opravdových závodech započítávaných do šampionátu.

Sdílet