Kvalifikační kolo ploché dráhy v Ylitorniu (Finsko)

Český plochodrážník Jan Klatovský si ve finském Ylitorniu vybojoval postup do finále letošního Mistrovství světa na ledové ploché dráze. Česká jednička v této disciplíně obsadila v nesmírně vyrovnaném závodě čtvrté místo, když v dodatkové jízdě dvou jezdců se ziskem jedenácti bodů o třetí místo podlehl Rusu Valejevovi. O vyrovnanosti svědčí ta skutečnost, že vítěz závodu, další Rus Danill Ivanov získal pouze o bod více a i on musel absolvovat dodatkovou jízdu o vítězství s Němcem Maxem Niedermaierem. Jednu jízdu navíc absolvovali i další tři jezdci v boji o poslední dvě postupová místa. Souboj jezdců, kteří v závodě získali deset bodů, byl úspěšný pro Němce Stefana Pletschachera a Švéda Stefana Svenssona. Na přízeň FIM musí spoléhat z této jízdy neúspěšný Rakušan Harald Simon. Nezklamal ani druhý český jezdec, Jan Klauz, který závodil ve světovém šampionátu poprvé ve své kariéře, vybojoval čtyři body a obsadil tak 13. místo. Za ním skončili jezdci ze zemí kde má tato disciplína daleko příznivější přírodní podmínky.
K šestici postupujících z tohoto závodu se přidá šest nejlepších z druhého závodu ve Švédském Strömsundu. který se jede příští sobotu, účastníkem finále je dále loňský mistr světa Dmitrij Chomicevič a dva jezdci obdrží od mezinárodní motocyklové federace divokou kartu. „ Je to paráda, prohraný rozjezd, navíc s Rusem nijak neřeším. Důležitý byl postup a ten se mi podařil. Bylo to nečekaně vyrovnaný. Nepamatuji, kdy by některý z vítězných Rusů ztratil tři body. Jednoduchý to určitě nebylo, trénink byl včera pro třicetistupňový mráz zrušen, dnes bylo o něco lépe, povedlo se mi vyhrát první jízdu a pak ve všech dalších vždy přijet druhý. Kéž by tomu bylo tak i ve finále,“ řekl po závodě náš jezdec, který mezi světovou elitou nechybí od roku 2010.
Finálový seriál deseti závodů začíná první týden v únoru v ruském Togliatti a vrcholí první dubnový víkend v holandském Heerenveenu. Ve Strömsundu se představí další dva naši jezdci Andrej Diviš a Lukáš Hutla.
V České republice, pokud vydrží současný ráz počasí, by se na přírodních oválech závodilo 21. a 22. ledna.

Výsledky Ylitornio:
1. Danill Ivanov (Rusko), 2. Max Niedermaier (Německo) oba 12, 3. Dinar Valejev (Rusko). 4. Jan Klatovský (Česko) oba 11, 5. Stefan Pletschacher (Německo), 6. Stefan Svensson (Švédsko), 7. Harald Simon (Rakousko) všichni 10, 8. Niclas Svenssson (Švédsko) 9, 9. Charly Ebner 8, 10. Josef Kreuzberberger (oba Rakousko), 11. Tomi Tani oba 5, 12. Matti Isoaho (Finsko), 13. Jan Klauz (Česko), 14. Tobias Busch (Německo) všichni 4, …

Sdílet