Oranžový maják z pohledu běžného motoristy

Řidiči potkávají téměř každý den vozidla, vybavená oranžovým majákem. Vnímají vůz, který tímto oranžovým majákem bliká, jako překážku v provozu, kdy je omezení např. na silnici dané činností toho stroje, při opravách silnic nebo při přepravě nadrozměrného nákladu, ve městech popelářské a úklidové vozy, které se starají o čistotu.
Velmi často ale také potkají vozidla asistenčních či bezpečnostních služeb, jejichž řidiči při jízdě blikají oranžovým majákem a kteří se někdy nevybíravým způsobem snaží proklestit si cestu hustým provozem. Odtahové služby podjíždí odstavnými pruhy, bezpečnostní agentury riskantně kličkují v hustém provozu.
Co znamená pro ostatní účastníky silničního provozu blikající maják na jiném vozidle?
Blikající oranžový maják na vozidla upozorňuje ostatní účastníky na činnost tohoto vozidla, kdy při ní může překážet v silničním provozu, kdy může svojí činností ostatní účastníky omezovat a ostatní řidiči vozidel kvůli prováděné činnosti i budou muset objektivně zastavit. Například čekají-li za stojícím popelářským vozem, do kterého se vysypávají odpadky, nebo jedou-li pomalu za traktorem, který seče trávu u krajnic a příkopů silnic. Tento oranžový maják však nedává těmto vozidlům žádnou přednost při jízdě, jako naopak vozům s modrým blikajícím majákem. Vozidla s oranžovým majákem jej užívají při své činnosti. Činností však není jízda odtahové služby k dopravní nehodě, ani jízda vozu bezpečnostní agentury například k hlídanému objektu.
Potkáte-li na svých cestách vozidlo, které má v činnosti oranžový maják, znamená to pro vás výstrahu o možném nebezpečí. Umožněte mu jeho činnost a věnujte zvýšenou pozornost provozu na komunikaci. Toto vozidlo však není postaveno na úroveň například vozidlu policie, hasičů či záchranné služby.

Sdílet