Projekt Jedu na dřeň přivedl do registru dárců kostní dřeně už 1252 potenciálních zachránců života

Díky akci Jedu na dřeň se během motoristických závodů od roku 2015, podařilo získat už 1252 potenciálních dárců kostní dřeně. Letošní ročník Jedu na dřeň připsal na konto registru dárců 681 nováčků během dvou soutěžních víkendů! 

Díky podpoře Autoklubu ČR se projekt rozrostl a poprvé krom Barum Czech Rally Zlín zavítal i na Czech Truck Prix v Mostě, kde se během dvou dnů podařilo získat 251 nováčků do registru.
„Jsem nadšená, že se během několika dnů podařilo získat takové množství nových dárců do registru. Statisticky tak už dokážeme pomoci až deseti pacientům, protože průměrně každý 120 registrovaný se stává dárcem a zachráncem života,“ komentuje úspěch akce Zdenka Wasserbauerová, které se podařilo do registru přivést už na deset tisíc potenciálních dárců a je tak absolutní českou rekordmankou.
Projekt Jedu na dřeň má za cíl rozšířit Český národní registr dárců dřeně a pomoci tak zachránit životy pacientů s leukémií. S tímto nápadem přišla komunikační agentura Reklamní inženýři, která ho na motoristických soutěžích s podporou Autoklubu ČR realizovala.
„Váš přínos při získávání dárců do Českého národního registru dárců dřeně a vůbec propagace myšlenky dobrovolného dárcovství krvetvorných buněk jsou úctyhodné – vždyť během 2 víkendů jste získali takřka 700 nových dárců! Moc si vaší aktivity vážíme a děkujeme za ní nejen jménem registru, ale především jménem všech nemocných.“ MUDr. Pavel Jindra, Ph.D., vedoucí lékař ČNRDD
Odběry probíhaly během závodů na místech, kde proudily davy fanoušků. Stačilo se tedy pouze na pět minut zastavit, vyplnit formulář, nechat si odebrat 2 mililitry krve a mohlo se zase jít fandit. V čele s paní Zdenkou Wasserbauerovou měli organizátoři projektu během závodů plné ruce práce, nasazení se ale vyplatilo.
Projekt se také těší podpory od samotných závodníků a pořadatelů závodů. Kteří se sami zapojují do registru. Například na Czech Truck Prix vstoupil do registru pilot týmu Buggyra
Adam Lacko.
„Jedu na dřeň, protože každý potřebujeme v životě pomoc. Člověk nikdy neví… Jsem rád, že teď mohu pomoci právě já. Je to otázka jen několika málo minut, tak pomoz taky a pojeď v tom se mnou!“, takto motivoval Adam Lacko fanoušky trucků.
„Lidé mají zájem pomáhat ostatním, ale musí se jim jít naproti. Dárcovství kostní dřeně je bohužel neprávem opředené bolestivými představami, to plyne pouze z nedostatečné informovanosti. Naším posláním tedy je, i vysvětlit lidem, co znamená zápis do registru a jak dárcovství probíhá.“, vysvětluje Martina Kobližková z agentury Reklamní inženýři.
Za vše hovoří počet nových potenciálních zachránců životů, letošních 681 hrdinů, kteří mohou být na své rozhodnutí náležitě pyšní. 

Sdílet