PATRIK HÁJEK JE NÁŠ PRVNÍ MISTR SVĚTA V MOTOKÁRÁCH

Český motokárový jezdec Patrik Hájek přepsal dějiny našeho motoristického sportu, když se jako první Čech stal mistrem světa v motokárách. V belgickém Genku vyhrál všechny tři rozjížďky v nejprestižnější kategorii KZ a závěrečné finále ovládl způsobem start – cíl. Před 4000 diváky se stal světovým šampionem a postaral se o jeden z nejvýraznějších úspěchů českého motoristického sportu.
V belgickém Genku nechyběl nikdo ze světové motokárové elity. Tovární tým Kosmic Racing měl pro českého jezdce perfektně připravenou motokáru, se kterou osmadvacetiletý Patrik Hájek vyhrál všechny kvalifikační rozjížďky. To mu zajistilo nejvýhodnější startovní pozici do finálového závodu.
Do rozhodující jízdy své jezdecké kariéry odstartoval bez problému a ihned se ujal vedení. Soupeři ztratili s českým jezdcem záhy kontakt a Patrik si rychle vybojoval odstup kolem dvou sekund na druhého v pořadí Belgičana Ricka Dreezena. Svůj náskok si skvělou jízdou dovezl až pod cílovou šachovnicovou vlajku. 
Všechno si v Belgii úžasně sedlo. Mám tím na mysli moji připravenost, skvěle nachystanou motokáru a trať, která patří k mým oblíbeným. Ve finále jsem se snažil soustředit na start. Chvíli trvalo, než padla zelená světla, ale klíčový manévr se mi podařilo zvládnout dobře. Pak už to bylo o tom, abych neudělal chybu. Snažil jsem se soustředit do poslední chvíle, ale v hlavě mi pořád běhaly myšlenky, aby nepřišel defekt nebo jiný technický problém. Už několikrát v kariéře se mi totiž stalo, že mi životní jízda nevyšla. Mám teď ale za sebou úžasný zážitek a chci poděkovat každému, kdo mi k němu pomohl,“ prohlásil na tiskové konferenci novopečený Mistr světa a dodal: „Nějaký čas jsem to rozdýchával, hned mi to asi nedocházelo, ale je to úžasný pocit. Zatím nepochybně vrchol mé závodní kariéry.“

Sdílet