DALEČÍN 2018: DRUŽSTVA OPĚT PO TŘECH LETECH!

Posledním závodem motokrosové sezony roku 2018 byla po třech letech družstva. Odjela se na trati v Dalečíně na Vysočině. Přivítal je typicky první podzimní den. Byla zima, pršelo a na trati to pěkně klouzalo. Tyhle podmínky potrápily i některé favority.

Družstev se v Dalečíně sešlo dvacet plus závodníci ve třídě Veterán a Veterán 50+, kterým ještě do hodnocení chyběl jejich poslední závod jednotlivců.

Veterán

Po několika letech se v závodě veteránské třídy objevil několikanásobný mistr republiky Miroslav Kučírek (Team MAX2). A jakoby nic, i přesto, že spadal už do kategorie Veterán 50+, první rozjížďku vyhrál. Neměl to ale zadarmo, celý závod ho hodně trápil Zdeněk Pučálka (KRTZ Motorsport), se kterým se několikrát vystřídali na prvním místě. Třetí byl Georg Hammerl (Motosport Chýnov).

Ve druhé rozjížďce se ale Kučírkovi už tolik nedařilo, rozblácená trať se na něm vyřádila a „Kůča“ padal. Do cíle dojel pátý. Vyhrál s přehledem Zdeněk Pučálka a to pro něj znamenalo i celkové vítězství v závodě. Druhý celkově v Dalečíně skončil Georg Hammerl a třetí Kučírek. Celý seriál měl ale jiného vítěze. Tím byl Martin Žerava (Buksa/Ados KTM Team), druhý byl už jistý Petr Masařík (JS Racing – Cajdašrot). Ani jeden z nich v Dalečíně ve třídě Veterán nestartoval. Třetí v seriálu skončil Georg Hammerl.

Kategorii Veterán 50+ letos ovládl Roman Majer (SMS Pardubice), druhým nejrychlejším se stal Petr Kormunda (SMS Nepomuk) a třetím Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport), i přesto, že poslední tři závody chyběl kvůli zranění.


Družstva favorité

Buksa/Ados KTM Team ve složení Martin Michek (MX1), Sulivan Jaulin (MX2) a Bence Szvoboda (MX3)

HT Group Racing Team ve složení Marek Sukup (MX1), Patrik Liška (MX2) a Václav Kovář (MX3)

BV Racing – Duo Ruote Team ve složení Michal Votroubek (MX1), František Smola (MX2) a Petr Michalec (MX3)

HULHO – JD Gunnex KTM Racing Team ve složení Jaromír Romančík (MX1), Ladislav Červenka (MX2) a Rudolf Weschta (MX3)

SMS motokrosu Morava v AČR II. Ve složení Martin Žerava (MX1), Martin Krč (MX2) a Jakub Strachota 

MX1 + MX2

Pár minut po jedné hodině odpoledne se rozburácely motory na startu první kategorie družstev. Rozjížďky se jely celkem tři. To proto, aby se každý jezdec potkal s každým. Jako první šli na rošt jezdci MX1 + MX2. A už od startu se bylo na co dívat. A hlavně nikdo netušil, jak to dopadne. Už dlouho jsme na české půdě neviděli v závodě mezi sebou silnější a slabší motorky. A docela zajímavě se pořadí promíchalo. První po startu létal Marek Sukup (MX1) a za ním Sulivan Jaulin (MX2). Téhle skupinky se ještě velmi těsně držel Martin Michek (MX1) a Patrik Liška (MX2). Za nimi se utvořila další skupina, která čítala Martina Krče (MX2), Martina Žeravu (MX1), Michala Votroubka (MX1) a Jaromíra Romančíka (MX1). Tyhle dvě skupinky se až do cíle vlastně nezměnily, jenom se promíchaly některé pozice. Závod nakonec ovládl mistr republiky Martin Michek, druhý byl Marek Sukup a třetí Sulivan Jaulin. Důležité body nasbíral družstvu také Michal Votroubek (MX1) na sedmém místě, naopak Martin Žerava byl až devátý.

A co tohle pořadí znamenalo pro družstva. Po první rozjížďce byly třemi nejlepšími Buksa/Ados KTM Team se čtyřmi body, druzí HT Group Racing Team s šesti a třetí SMS motokrosu Morava v AČR II se 14 body.

MX2 + MX3

„Další na holení“ přišli jezdci kategorií MX2 a MX3. Bravurně vystartoval Bence Szvoboda (MX3), na kterého se pověsil Václav Kovář (MX3) s Rudou Weschtou (MX3). Ovšem dvojka Kovář a Szvoboda velmi rychle dalším jezdcům poodskočila a poštuchovali se jenom mezi sebou. Kovář chtěl strašně Benceho porazit, protože by to znamenalo cenné body pro jeho družstvo. A fakt se mu to povedlo, druhou jízdu družstev vyhrál právě on. Druhý dojel Bence Szvoboda a třetí Martin Krč (MX2), a nasbíral body svému družstvu SMS. Super boje na trati v této jízdě předváděli třeba také jezdci Ondřej Brendl (MX3) a Petr Michalec (MX3). Skvělé tempo držel Sulivan Jaulin (MX2), Ruda Weschta nebo František Smola(MX2). 

První tři nejlepší družstva po druhé jízdě byly: na prvním místě stále Buksa/Ados KTM Team s deseti body, druzí HT Goup Racing Team se 14 body a třetí nyní BV Racing – Duo Ruote Team, kde slušně zabodoval Petr Michalec, zatím 29 bodů.

MX1 +MX3

A už chybí jenom souboj mezi jezdci dvou silnějších kubatur. Po stratu byl v první zatáčce nejrychleji Martin Michek (MX1), za ním hned Bence Szvoboda (MX3) a Ruda Weschta(MX3), moc to nebylo v tom blátě poznat. Stále pršelo a klouzalo to víc a víc. A trať sundala z motorky i velká jména jako Martina Žeravu (MX1), který spadl na startu a potom i v průběhu závodu, který nedokončil a pro jeho družstvo to tak bylo hodně bodů „k dobru“, které nepotřebovali. Podmínky potrápili třeba i Marka Sukupa (MX1), který nebyl spokojený se sedmým místem. Nejvíc si to „dávalo“ duo Michek a Szvoboda, kteří asi ani neměli potřebu mezi sebou závodit, stačilo udržet tempo, první dvě místa a měli to v kapse. Což se povedlo. Václav Kovář (MX3) na třetím místě udržel v dobré pozici zase svoje družstvo. Hodně se snažil také čtvrtý Jaromír Romančík (MX1), pátý Ruda Weschta, šestý Petr Michalec (MX3), osmý Ondřej Brendl (MX3) i devátý Michal Votroubek (MX1).


Ale hned po třetí jízdě ještě nebylo jasno. Každému družstvu se škrtl jeden nejhorší výsledek. Pořadí tří nejlepších v cíli potom vypadalo takto: Družstvo Buksa/Ados KTM Teamvyhrálo na celé čáře. Škrtali se Jaulinovi čtyři body, což jasně dokazuje kvality tohoto týmu. Druzí byli HT Group Racing Team, kteří škrtali jako nejhorší výsledek Sukupovu poslední jízdu a sedmé míst. A třetí místo připadlo BV Racing – Duo Ruote Teamu. Tady se škrtalo deváté místo Michala Votroubka.

Výsledky:

Buksa/Ados KTM Team (Martin Michek, Sulivan Jaulin, Bence Szvoboda) 9 bodů

HT Group Racing Team (Marek Sukup, Patrik Liška, Václav Kovář) 17 bodů

BV Racing – Duo Ruote Team (Michal Votroubek, František Smola, Petr Michalec) 35 bodů

Hulho – JD Gunnex KTM Racing Team (Jaromír Romančík, Ladislav Červenka, Rudolf Weschta) 38 bodů

SMS motokrosu Morava v AČR II. (Martin Žerava, Martin Krč, Jakub Strachota) 54 bodů

 

Výsledky SMS:

SMS motokrosu Morava v AČR II (Martin Žerava, Martin Krč, Jakub Strachota) 54 bodů

SMS Pardubice I. (Jakub Novotný, Denis Dvořák, Ondřej Brendl) 65 bodů

SMS Střední Čechy I. (Lukáš Mohaupt, Roman Hanousek, Martin Lochman) 77 bodů

SMS Pardubice II. (Tomáš Forman, Matěj Budina, Lubor Kraus) 81 bodů

SMS Jižní Čechy I. (Michal Gregor, Pavel Beránek, Rudolf Plch) 89 bodů

A je tady konec…poslední závod sezony 2018 Kůta MMČR motokrosu je minulostí. Po vyprahlé horké sezoně přinesl poslední závod konečně déšť. A ani závod družstev nebyl po celé napínavé sezoně žádná zívačka. Další sezona je tady ale už za půl roku. Těšíme se na Vás!

Sdílet