ZASEDÁNÍ KOMISE SILNIČNÍCH ZÁVODŮ MOTOCYKLŮ PŘINESLO ZMĚNU PŘEDSEDY

Ve čtvrtek 31. května se v budově Autoklubu ČR konalo zasedání Komise silničních závodů motocyklů. Mezi body k projednání bylo například navržení Aleše Edera jako člena komise za Miniracing. O jeho kooptaci se bude rozhodovat na příštím zasedání Prezídia AČR. Komise dále jednala o dotačních programech REPRE a TALENT z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.  Pro letošní rok má komise následující finanční prostředky. REPRE 1 020 000 Kč, z toho bylo jezdcům rozděleno v prvním kole 600 000 Kč. U programu TALENT pracuje komise s rozpočtem 760 000 Kč, prozatím bylo rozděleno 620 000 Kč. Zbylé finance slouží jako rezerva, která bude jezdcům alokována v průběhu sezóny za dosažené výsledky a reprezentaci Autoklubu ČR na významných sportovních podnicích.   

Důležitým bodem byla také výměna předsedy Komise silničních závodů motocyklů, kterou doposud vedl Martin Smrž. Stávající členové zvolili jako jeho nástupce Matěje Smrže. Matěj je pro tuto disciplínu skvělým kandidátem, sám aktivně a velmi úspěšně závodí a je jedním ze zakladatelů projektu Smrz Academy, která se již přes 5 let úspěšně stará o výchovu malých závodníků.
Třiatřicetiletý rodák z Českých Budějovic má skvěle rozjetou kariéru, na motocyklu poprvé zvítězil už v roce 1995 a kromě Grand Prix se zúčastnil mnoha významných šampionátů. V současné době působí v Mistrovství světa vytrvalostních motocyklů (Endurance World Championship), v českém Mercury Racing týmu. Společně se svým bratrem Jakubem patří mezi naši současnou motocyklovou špičku. 

Bude to těžká a dlouhá práce, silnice u nás rozhodně není na výsluní. Osobně si nemyslím, že by byla vina na straně Autoklubu, týmů, jezdců a v neposlední řadě majitelů jediných dvou okruhů u nás, tedy Brna a Mostu. Vnímám problém v komunikaci a nedostatečném propojení všech zmíněných subjektů. Bylo by skvělé najít společnou řeč a začít táhnout za jeden provaz, jen to může zlepšit celkovou situaci velké silnice u nás. Jsem aktivním závodníkem už 22 let, a proto si stojím za tím, že soupeřit se má na závodní dráze a nikoliv mimo ní,“ prohlásil po svém zvolení Matěj Smrž.

Sdílet