FIM CEV REPSOL MOTO3 v Le Mans a Filip SALAČ z ACCR Czech Talent Teamu

Letošní sezóna našeho reprezentačního jezdce Filipa Salače z ACCR Czech Talent Teamu pokračovala dalším závodem série FIM CEV REPSOL MOTO3. Tentokrát ve dnech 18. a 19. května na oblíbené trati Le Mans ve Francii. V pátek byla na programu dvě kvalifikační kola. První jízdu Filip po pádů nedokončil a chybělo mu několik měřených kol na ostatní jezdce. Do odpolední části se pustil po hlavě, ale součet jeho nejrychlejších časů mu bohužel určil start do sobotního závodu ze zadních pozic.  

„Do první kvalifikace jsme vyjeli všichni bez volného tréninku, a tak jsme se domluvili abych najezdil co nejvíce kol. Po 7. kole jsem zajel do boxu pro malé úpravy na motocyklu. Po vyjetí z boxu jsem v zaváděcím kole díky studené zadní gumě dostal velký highslider a tím pro mě 50 minutová kvalifikace skončila. Do druhé kvalifikace jsem věděl, že to bude velmi těžké, protože jsem měl najeto 7 poznávacích kol a ostatní měli přes 20 rychlých kol. Moc nám těch 35 minut tréninku chybělo protože jsme neměli ideální nastavení motocyklu. Zkoušel jsem to, co to šlo, ale jakmile jsem z výjezdu přidal jako ostatní, motorka nedržela stopu a vyjížděla z trati. Moc mě to mrzí protože se mi tato trať moc líbí a budu muset do zítřejšího závodu startovat hodně zezadu. S týmem jsme udělali změny na motocyklu které budeme zkoušet v ranním warm upu.” komentuje kvalifikační den.

Sobotní sedmnáctikolový závod Filip odstartoval z 27. místa. Po pár kolech se začal posouvat startovním polem k rychlejší skupince, kterou však nezvládl předjet. „Do závodu jsem startoval z 9. řady a věděl jsem, že to bude velmi těžké dostat se dopředu. Po startu jsem se ani nepropadl ani neposunul, ale díky pádu jezdce v 3. zatáčce jsem musel vyjet mimo trať a pár jezdců mě předjelo. Prvním kolem jsem projel na 28. místě. Začal jsem se pomalu prokousávat a dohánět skupinku předemnou. Poté co jsem ji dojel tak jsem se nemohl dostat výše, protože jak jsem se snažil, tak mi nejela motorka. Ani ze slipstreamu (z větru) jsem nemohl předjet a byl jsem rád že jsem se jich udržel. Pokaždé co jsem to zkusil, tak mi to vrátili na rovince. Nakonec jsem závod dokončil na 18. místě. Tento víkend byl jeden nejhorší z mojí závodní kariéry a doufám, že se to nebude opakovat a podaří se postavit konkurence schopný motocykl a že už budu mít kapku štěstí. Chtěl bych poděkovat týmu, rodině, partnerům a všem fanouškům za podporu!” bezprostřední slova Filipa po závodě.

Filipovi štěstí bohužel moc nepřálo. Z Francie tak odjíždí s 18. místem a v  žebříčku drží průběžnou 13. příčku. Autoklub ČR věří, že příště se bude dařit o něco lépe.

Sdílet