Autokrosová akademie RB160 má za sebou sedmnáctidenní maraton

Tak jako při každém olympijském klání, jak je v Česku zvykem, probíhaly festivaly sportu po celou dobu konání her v Brně a Ostravě. Ten brněnský se od toho ostravského trochu lišil, a to tím, že zde svůj stánek měl Klub mládeže při AČR. Jelikož ČOV spolupracuje s Autoklubem ČR, tak nám bylo nabídnuto představit se široké sportovní veřejnosti, ale hlavně potencionálním zájemcům třídy RB 160, což je vstupní brána do velkého autokrosu.

Ano, autokros na štěrku, sněhu i ledu. Autokrosová akademie přivítala více než 745 zájemců o sport, který voní benzínem. Čekali jsme na děti ve věku od 4 do…let v doprovodu jejich rodičů, kterým automobilový sport není cizí. Na dvou vytyčených tratích se mladí závodníci, samozřejmě pod dohledem instruktorů, naučili ovládat pedály i volant a nakládat s nimi v rámci rychlosti i bezpečnosti. Mladí zájemci, možná nastávající závodníci, poznávali výkon motoru, cit pro ovládání pedálů i rychlost, kterou jim autokrosová buggina poskytuje.

 
Autokrosové speciály s motorem Honda jsou tréninková autíčka disponující obsahem 120 kubických centimetrů, která staví firma Havel Buggy pana Milana Vejmoly. Nebyly to sice závodní speciály, které pod vedením svých mladých pilotů budou bojovat o Český pohár v roce 2018, ale splňovaly všechny parametry pro bezpečnost i rychlost. V zázemí si mohli zájemci o tento sport prohlédnout opravdový speciál RB160 od výše jmenovaného výrobce.

První týden, kdy nepanovaly mrazy, vyšli z naší vytápěné šatny praví závodníci, protože jejich drobné postavičky byly oblečeny do závodních kombinéz a botiček. Náš team se snažil dětem a hlavně rodičům dát co nejvíce informací o této disciplíně. Všichni se mohli občerstvit horkou kávou i teplým čajem.

A jak taková jízda mladého zájemce probíhala? Na jednodušší dráze si mladí závodníci osahali ovládání bugginy a mohli se vydat na složitější trať, která umožňovala využít plného výkonu. Někteří trať zdolávali opatrně a jiní využívali všech vlastností bugginy a výkonu motoru. Zájem o tento sport na Olympijském festivalu byl velký a nutno říci, že organizátoři se během 17 olympijských dnů nenudili. Mnoho zájemců se vracelo.
Pro vás, které na naší akci autokrosový sport oslovil, i vy kteří jste se akademie zúčastnit nemohli, máme dobrou zprávu. Autokrosová akademie bude stejně jako loni pokračovat i v roce 2018. Rádi vás přivítáme již 21. dubna na závodišti AMK Zálesí v Humpolci při konání Mistrovství ČR a zóny střední Evropy v autokrosu. Začínáme prvním závodem mistrovství ČR a to právě proto, aby zájemci o tento významný sport mohli vidět ty, kteří z kategorie RB160 vzešli a dnes bojují nejen o titul mistra republiky, ale i o Evropské zlato. Líbí-li se vám autokros, zde naleznete kalendář letošních podniků konaných v ČR. Zajímá vás, jak naší nejlepší bojují o evropské body? Kalendář šampionátu o Evropský titul naleznete zde.
Přijďte se podívat.
Další termíny účinkování autokrosové akademie budeme zveřejňovat na webových stránkách www.klubmladeze.cz. 

Autor: Vlastimil Buřil

Sdílet