Ocenění talentu českých závodníků na Galavečeru motoristického sportu 2017

(Praha 17. listopadu 2017) V letošním roce Autoklub ČR uzavřel závodní sezonu prvním ročníkem Galavečera motoristického sportu 2017. Ocenění si odneslo téměř třicet významných českých závodníků.


Motorsport postrádal vlastní slavnostní večer, podobný těm, které každoročně pořádají jiná sportovní odvětví, jako jsou Sportovec roku či Fotbalista roku. Nový formát večera byl tedy velkým překvapením. Nebyli vyhlašováni mistři všech motoristických disciplín, ale oceněny byly zejména výrazné postavy, které se prosadily na mezinárodním poli jak v automobilovém, tak motocyklovém sportu. Došlo i na talentované jezdce, kteří by měli český motorsport proslavit v příštích letech, nebo výrazné osobnosti historie. Mezi předávajícími hosty jsme mohli vidět slavné sportovce jako Kateřinu Neumannovou, Romana Kreuzigera, Josefa Dostála či Ondřeje Synka. Galavečer bude odvysílán ve středu 22. listopadu 2017 v rámci bloku pořadů Světa motorů na ČT Sport.

RALLY – Jan Kopecký a Pavel Dresler – Výborné dlouhodobé výsledky na světové a evropské úrovni a již třetí sezonu po sobě se stali mistry České republiky v automobilových rally. 

RALLY – Stanislav Budil a Petr Vejvoda – S jedním z nejstarších historických automobilů podávají skvělé výsledky a opakovaně vyhrávají historické rally v absolutním pořadí a opakovaně obhajují titul mistrů kategorie II.
DRIFTING – Marco Zakouřil – Historicky první mistr zóny střední Evropy v driftingu a domácí šampion v kategorii PRO
TRIAL – Martin Matějíček – Mladý talentovaný jezdec, který se v uplynulých letech účastnil Mistrovství Evropy a světa, je několikanásobným juniorským mistrem ČR a dvounásobným mistrem ČR v trialu.
KARTING – Patrik Hájek – Dlouhodobá medailová umístění v prestižní třídě KZ1 na světové úrovni.
ENDURO – Kryštof Kouble – Začínal v motocrossu a v letošní sezoně se rozhodl pro enduro. Hned první rok jeho výsledky ukázaly, že bude špičkou v enduru.
ENDURO – Radek Toman – Zkušený endurový jezdec. Pravidelně získává medailová umístění. Své zkušenosti uplatňuje v hledání a trénování mladých talentovaných jezdců.
ZAV – David Komárek – Trojnásobný absolutní mistr České republiky v závodech automobilů do vrchu. V letošním roce překonal řadu traťových rekordů.
ZAV – Marek Rybníček – Marek patří stabilně ke špičce českých kopcařů. Letos dokázal zajíždět rekordní časy mezi cestovními vozy a deklasoval domácí konkurenci a obhájil titul mistra ČR
ZAV – Josef Michl – Motorsportu se věnuje již 52 závodních sezon. Pyšní se mnoha tituly mistra Evropy, mistra Zóny střední Evropy a národními tituly mistra ČR nejen v závodech historických automobilů do vrchu.
ZAV – Ondřej Chytil – Přes svůj juniorský věk získal ve své kategorii opakovaně titul Mistra Evropy v závodech historických automobilů do vrchu.
SZM – Michal Prášek – Mladý jezdec tzv. „velké silnice“ je mnohanásobným mistrem Alpe Adria Road Racing v kategorii SST1000. Pyšní se také několika tituly z Mistrovství ČR.
ZAO – Jakub Knoll – Z dobrého autocrossového jezdce se stal špičkový okruhový závodník. V letošní sezoně obhájil loňský titul mista ČR v kategorii nejsilnějších okruhových vozidel.
ZAO – Robert Šenkýř – Dlouhodobě vynikající výsledky v okruhovém sportu, korunované mnoha tituly mistra Zóny střední Evropy a mistra České republiky.
ZAO – Adam Lacko – Dlouhodobě skvělé výsledky v truckovém sportu, které letos korunoval titulem mistra Evropy.
MOTOCROSS / SUPERMOTO – Milan Sitnianský – Mladý supermotový jezdec, který úspěšně reprezentuje ČR v seriálu Mitrovství Evropy a zároveň člen družstva v závodě Mistrovství světa S v supermotu národů
MOTOCROSS / SIDECARCROSS – Tomáš Čermák, Ondřej Čermák – Několikanásobní mistři ČR v disciplíně sidecarcross, posádka, kterou můžeme vidět na pódiích v závodech seriálu mistrovství světa a tahouni družstva v závodě ME národů. Bratři.
MOTOCROSS – Martin Michek – Motokrosový jezdec pyšnící se titulem vicemistra světa a dvojnásobný evropský šampion ve třídě MX OPEN.
AUTOCROSS – Petr Nikodém – Historicky nejmladší mistr Evropy v autocrossu ve třídě Buggy 1600 a zároveň držitel národního mistrovského titulu.
AUTOCROSS – Aleš Fučík – v supermotu a dnes se pyšní titulem mistra Evropy v Touring Autocrossu.
UDÁLOST ROKU 2017 – STEEL RING TŘINEC Martin Gregor (zástupce autora projektu) a Jiří Mikula (zástupce investora projektu) Nejvýchodněji položený moderní kartingový okruh v Evropě s homologací pro podniky MS a ME, splňující nejpřísnější kritéria bezpečnosti a sportovních předpisů.
JUNIOR ROKU 2017 v motocyklovém sportu – Pavel Kuchař (plochá dráha) – Třináctiletý Kuchař je pokračovatelem vynikajících výsledků v juniorské kategorii do 125 ccm když vybojoval v letošním roce ve francouzském Morizes druhé místo v závodě juniorského šampionátu v této třídě.
PLOCHÁ DRÁHA – Josef Franc – Po mnoha letech dočkal mistrovského titulu na klasické dráze, obhájil pozici nejlepšího českého jezdce na dlouhé dráze a především uspěl v mistrovství světa na dlouhé dráze kde vybojoval bronzovou medaili.
PLOCHÁ DRÁHA – Extraligové družstvo (AK Markéta při PSK Olymp Praha) – cenu převzal jeho kapitán Matěj Kůs – Nejúspěšnějším celkem naší plochodrážní historie jsou bezesporu jezdci z pražské Markéty. V posledních letech jejich suverenita již není taková jako v minulosti, ale v letošním roce se dokázali po dvou letech vrátit na trůn plochodrážní Extraligy. Sedmatřicátý titul vybojovali v soutěži, ve které se letos i v minulosti představilo mnoho jezdců elitní Speedway Grand Prix.
PLOCHÁ DRÁHA – Václav Milík – Náš nejúspěšnější plošinář současnosti, obhájil místo na stupních vítězů v seriálu závodů Mistrovství Evropy. Po loňském druhém místě, letos skončil třetí. Po 21. letech se mu podařilo vybojovat Zlatou přilbu pro jezdce z České republiky v nejprestižnějším volném závodě pořádaném u nás.
JUNIOŘI ROKU 2017 v automobilovém sportu – Filip Mareš a Jan Hloušek Nominaci si posádka vysloužila úžasným progresem, kdy za dvě sezony dokázala postoupit z amatérské úrovně na evropskou špičku juniorů v rally. 

Sdílet