Petr Fulín šampionem FIA ETCC 2017!

Oslavou titulu domácího jezdce Petra Fulína skončila premiéra evropského poháru cestovních vozů FIA European Touring Car Cup (ETCC) na mosteckém autodromu. Víkendové drama přitom vyvrcholilo až ve druhém z obou nedělních finálových závodů sezony. Ve hře o celkové vítězství v letošní sezoně totiž po prvním závodě zůstali tři piloti. Kromě Fulína ještě Maďar Norbert Nagy a Švýcar Christjohannes Schreiber. Rozdíl mezi nimi před posledním kláním byl jen tři, respektive šest bodů. Fulín svým triumfem opanoval navíc pohár už potřetí. Třešničkou na dortu pak bylo skvělé čtvrté místo ve druhém závodě šampionova syna Petra Fulína juniora, který byl v Mostě jedním ze tří českých debutantů v ETCC.

V prvním nedělním závodě zvítězil Plamen Kralev z Bulharska s vozem Audi RS3 LMS před Nagym se Seatem Leon Cup Racer a Fulínem rovněž se Seatem. I druhý závod opanovali stejní jezdci, jen si prohodili pořadí. Přesvědčivým vítězstvím se blýskl Petr Fulín. Svým soupeřům nedal šanci. Ačkoli startoval ze šestého místa na roštu, úspěšně se posouval až do čela vypjatého finále. Pro stříbro si dojel Kralev, bronzový skončil Nagy.
Oba závody přinesly dramatické momenty. Ten první vyřadil z bojů o titul Makedonce Igora Stefanovskiho se Seatem, který po nárazu do Fulína obdržel od komisařů penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou. Ve druhém přišel po havárii o veškeré naděje Schreiber pilotující Hondu Civic.
„Musím poděkovat týmu a mechanikům za skvělou práci. Všem fanoušku děkuji za podporu a skvělou atmosféru. Mostecký autodrom ukázal, že je schopen pořádat prestižní motoristické akce, jako je i FIA ETCC. Jezdci i týmy si podle ohlasů víkend užili a připravený program ocenili. Věřím, že se v Mostě všichni sejdeme i v příštím roce,“ uvedl novopečený šampion na tiskové konferenci.

Fulín zakončil letošní vítězné tažení v poháru s 80 body po dvanácti závodech. Druhé místo patří Nagymu se 73 body, jemuž se v Mostě podařilo přeskočit Schreibera. Ten se tedy nakonec musel spokojit s bronzovou příčkou, když se mu podařilo nasbírat 64 bodů. O čtyři body za ním skončil Stefanovski.

Součástí víkendu The Most Grand Finale byly také série Twingo Cup a Haigo ADAC, která zahrnuje souboje formulových i cestovních vozů bývalého Poháru míru a přátelství socialistických zemí. Oko fanouška s potěšením spočinulo i na továrních speciálech a vozech individuálních konstrukcí v jízdě pravidelnosti FAS AČR. O vítězi v ní nerozhoduje pořadí v cíli, ale pokud možno stejný čas ve dvou měřených kolech.
Vypjaté momenty na dráze zpestřil zajímavý doprovodný program. Akrobatickou leteckou show se blýskl účastník prestižního seriálu Red Bull Air Race v kategorii Master Class Petr Kopfstein. Přestávku mezi závody pak zpříjemnil na cílové rovince koncert hudební skupiny Rock Slaves.
Autor: PR manažer a tiskový mluvčí společnosti AUTODROM MOST Jan Foukal

Sdílet