O uplynulém víkendu proběhl jihočeský KP motokrosu ve Voticích

Předposledním podnikem pokračoval v neděli, 10. září seriál jihočeského KP v motokrosu ve Voticích. Účastnilo se ho celkem 113 závodníků. Trať je položena celkem vysoko, 630 metrů nad mořem a dá se říci, že jde v podstatě o jednu z nejvýše položených motokrosových tratí v celé ČR. A to bylo také důvodem, proč bylo skoro celé dopoledne sychravo i když vyloženě nepršelo. Trať byla zkrátka ponořena v mraku. Povrch tratě ale díky tomu zůstal po celý den ideální a hasiči neměli vůbec žádnou práci s kropením. Zajímavostí také je, že se ani v jedné z hlavních přeborových kategoriích zatím nerozhodlo o letošních titulech přeborníků kraje, pouze Dominik Kučeřík ve zvlášť hodnocené kategorii 65ccm má seriálové vítězství jisté již před posledním závodem v Klukách.


Ale popořadě. Ve třídě 85ccm se o vítězství přetahovali
Jaroslav Kalný z týmu Motokrosová škola a Luděk Černý z Motosportu Chýnov. Při shodě bodů rozhodla o vítězství lepší druhá jízda ve prospěch Kalného, na čele seriálu se však usadil Černý. Ten má patnáctibodový náskok před Davidem Krejčím z Mačkova, který byl ve Voticích celkově třetí, ve hře o letošní titul jsou ještě Šimon Proučil (SMS Praha) a Matyáš Plch (Extreme Motorsport). Ve zvlášť bodovaných padesátkách je již jistým celkovým vítězem zmíněný Dominik Kučeřík (Motosport Chýnov).
Ve třídě Hobby MX2 tentokráte nedal nikomu šanci Lukáš Hubka z Kunratic. Zato za ním bylo hodně natěsno. Druhého Filipa Podroužka z Pyšel, třetího Jakuba Kose ze Stříbra a čtvrtého Pavla Doubka z Kamikaze RT dělily v celkovém součtu pouhé dva body. Na čele seriálu se stále drží se slušným, jednatřicetibodovým náskokem Západočech Jakub Kos. V této třídě opět startovalo několik dívek, nejlepší byla po vyrovnaném výkonu Kristina Vítková z Yamaha Čepelák RT na celkovém šestém místě.
V kategorii Hobby MX1 má nyní výbornou formu Martin Zeman z AMK Pacov. Na svém dvoutaktu dokázal celkově zvítězit i navzdory špatnému stratu ve druhé jízdě před Michalem Skálou z Kamenice Štiřína a Janem Hronkem z týmu HR Technik. Zeman si upevnil při absenci Viktora Šroma (MTZ Mototechnika), který sledoval závod jen jako divák, vedení v seriálu o pohodlných 32 bodů před druhým Danielem Duškem z Motosportu Chýnov.
Ve třídě Veterán trať naprosto skvěle sedla Ladislavu Mikasovi z Motosportu Chýnov. Ve druhé jízdě dokonce v cíli nadělil druhému více jak půl minuty. Celkově tedy zvítězil a upevnil si tak i vedení v seriálu. Druhý byl ve Voticích Petr Kölbl z AMK Pacov a třetí Dušan Zeman z Kamenice nad Lipou, pro kterého to bylo letošní první pódium. Zvlášť hodnocené Veterány nad 50 let ovládl Jiří Vávra z Orion RT, šedesátníkům pak vévodil Jaroslav Hemr z AMK Pacov.
Třídy MX2 a MX1 (HR Technik Cup) se spojovaly a byly to nakonec pěkné závody. Po spojení téměř zaplnili votické, nově vyrobené startovací zařízení na 40 jezdců, které svou premiéru zvládlo na jedničku. Ve třídě MX2 využil nepřítomnosti Rudolfa Plcha z Extreme Motorsportu (byl na mistráku v Rakousku) Pavel Beránek z Hradišťka, když vyhrál obě jízdy přes Jaroslavem Strnadem z Mirošova. Třetí místo vybojoval Jiří Pokorný z BV Racing teamu, který do jihočeského KP naskočil až v polovině sezóny. V Klukách bude muset svou dosavadní suverenitu potvrdit Rudolf Plch, aby obhájil loňský titul. Má pouhé čtyři body náskok před votickým vítězem Pavlem Beránkem. Lucie Simonová (Intercars Motoman) ve Voticích bojovala jako jediná statečná dívka v MX2 a byla celkově devátá.
Ve třídě MX1 se v jihočeském KP zabydlel západočech Václav Haas, který startuje za SMS Praha. Opět vyhrál obě jízdy a i když nejel všechny závody, celkově je v seriálu dokonce již první před zraněným Michalem Gregorem z Vrtal MX teamu. Druhý byl ve Voticích domácí matador Jan Douša a třetí Jindřich Slavík z Motoclubu Milevsko. Velkou šanci na letošní titul v této prestižní třídě KP má průběžně třetí David Kainzmeier z SMS Nepomuk, který s naprostou pravidelností a bez jakéhokoli výpadku sbírá body a ve Voticích byl čtvrtý. Eso v rukávu ohledně jeho případného titulu mají ale Václav Haas s Michalem Gregorem, resp. jejich účast či neúčast na posledním závodě v Klukách.
Tento finálový závod seriálu se pojede v Klukách u Písku v sobotu, 7. října 2017. Na rozdíl od uplynulých několika ročníků nebude na tomto posledním závodě uskutečněno vyhlášení seriálu. To bude tentokráte v separátním listopadovém termínu v KD Chýnov (termín bude včas upřesněn).
Evžen Zadražil, vedoucí střediska SMS Jižní Čechy

Sdílet