Závod jihočeského krajského poháru motokrosu se odehrál tento víkend v Nihošovicích

V sobotu, 16. června přivítaly Nihošovice u Volyně čtvrtý závod Jihočeského KP v motokrosu. Na startu se sešel letos rekordní počet závodníků, celkem jich bylo 183.

Ve třídě MX2 nechyběla například ani přední závodnice MMČR třídy WMX Lucie Simonová, ve třídě Veterán bylo na startu hned polovina jezdců, pohybujících se v první desítce MMČR této třídy. Dokonce přijeli i závodníci z Německa, Rakouska a Slovenska.
Závody probíhaly celkem bez problémů, jen během prvních odpoledních jízd se už celkem dost prášilo, a tak pořadatel MTJ Nihošovice musel pak kropit nejen o přestávkách, ale i mezi druhými jízdami. Nihošovická trať není vybavena zavlažovacím systémem, jako většina tratí MMČR, a tak se i navzdory posunu časového harmonogramu přizpůsobil program především bezpečnosti závodu, neboť kromě zvýšené prašnosti se vzhledem k vyššímu počtu jezdců trať během dne i pořádně rozbila. I přes poměrně extrémnější podmínky naštěstí nedošlo k žádnému zranění, což je důležité a za což byl po závodě rád i hlavní pořadatel závodu, Jan Mrázek.
Ve třídě 65+85ccm všechny překvapil Matyáš Červenka z Újezdu nad Lesy, když s velkým náskokem vyhrál obě jízdy před druhým v pořadí, Davidem Krejčím z AMK Mačkov. Do čela seriálu se nakonec dostal až třetí jezdec v pořadí Šimon Proučil z SMS Praha. Situaci mu trochu usnadnila absence dosavadního lídra seriálu Luďka Černého z Motosportu Chýnov, který sice do Nihošovic přijel, ale zranil se den předtím při jízdě na kole, a tak bohužel samotný den závodu strávil ve strakonické nemocnici. Ve zvlášť bodované třídě 65ccm se nyní daří desetiletému Adamu Bednářovi z týmu KRTZ, nejlepší byl i v Nihošovicích.
Mezi jezdci třídy Hobby MX2 kraloval Jan Zborník z Klatov před Pavlem Doubkem z Kamikaze RT. Lídr seriálu Jakub Kos ze Stříbra si i navzdory čtvrtému místu udržel vedení v seriálu. Třetí místo bral v Nihošovicích Josef Ludvík ze Sušice, který naskočil do seriálu teprve ve třetím závodě v Netolicích. Za zmínku stojí i celkové desáté místo Kristýny Fürbacherové z Jílového u Prahy. Ani ve třídě Hobby MX1 se tolik nedařilo hlavním favoritům. Své první letošní vítězství na svém dvoutaktu vybojoval Martin Zeman z AMK Pacov v AČR, když vyhrál dokonce obě jízdy. Michal Skála z Kamenice – Štiřína byl druhý, třetí pak Jiří Valeš ze Stříbra. Druhý muž seriálu Daniel Dušek z Motosportu Chýnov byl celkově čtvrtý a lídr seriálu Viktor Šrom z týmu MTZ Mototechnika MX se dokonce nevešel ani do první pětky. Na čele seriálu ale díky slušnému bodovému náskoku nadále s přehledem zůstává.
Startovní listina veteránské třídy vypadala hodně našlapaně. Do závodu pak ale kvůli zranění z tréninku nenastoupil klenovický Roman Váca (v Nihošovicích si pravidelně vybírá smůlu), do odpoledních bojů nakonec nezasáhl ani další kvalitní pilot, loňský krajský přeborník této třídy, Rakušan Daniel Doppler. První jízdu tak ovládl Ladislav Mikas z Motosportu Chýnov, v té druhé mu ale došly síly a tak se nakonec musel sklonit před Michalem Buchtou z Intercars Motoman Teamu, který celkově vyhrál. Ladislav Mikas byl tedy celkově druhý a v tomto pořadí oba ovládli i čelo průběžné klasifikace této třídy a to i navzdory absenci na prvním závodě v Pacově. Celkově třetí byl Roman Skalka t týmu MAX2. Výborně zajel i čtvrtý v pořadí Milan Heřman z Mototeamu Excel, který se tak stal jasným vítězem zvlášť bodované třídy nad 50 let. Mezi šedesátníky byl nejlepší Jan Roziňák z Motosportu Chýnov.
Kategorie MX2 má zatím svého nejjasnějšího favorita. Bez ztráty kytičky si domů všechny body odvezl Rudolf Plch z Extreme Motorsportu. Vzdaluje se tak svému největšímu soupeři v seriálu Pavlovi Beránkovi z Hradišťka, který byl v Nihošovicích druhý. Třetím místem překvapil se svou stopětadvacítkou Jaroslav Strnad z Mirošova. Třída MX1 nabídla velice těsné souboje mezi lídrem seriálu Michalem Gregorem z Vrtal MX Teamu a vítězem posledního závodu v Netolicích Václavem Haasem z Nýrska. Při shodě celkových bodů nakonec díky vyhrané druhé jízdě divákům z nejvyššího stupínku zamával Michal Gregor. Pěkné třetí místo, byť s opravdu hodně velkým odstupem, vybojoval v Nihošovicích Martin Ludvík ze Sušice. Plzeňský David Kainzmeier pravidelně v seriálu sbírá body a je celkově druhý v pořadí.
Nyní bude prázdninová pauza a na dalším závodě seriálu Jihočeského KP, tentokráte již pátého, se sejdeme letos už podruhé v Pacově, v neděli 27. srpna 2017.

Sdílet