Změny v předpisech na okruzích 2015

Na rok 2015 se největší změny týkají Divize 4. Zde jsme na návrh technické komise zrušili váhové limity, které se ukázaly nejen jako naprosto zbytečné, ale navíc jako nebezpečné. Některá vozidla musela dovažovat kolem 150 kg, což je dle našeho názoru významný zásah do bezpečnosti.

Kromě toho jsme se dohodli na rozdělení třídy nad 3500 ccm, a to do 4000 ccm a nad tento obsah. Toto detailnější rozdělení přispěje k větší férovosti při závodění.

Na základě přání jezdců jsme upravili vyhlašování Mistrů, a to tak, že jsme zrušili Mistrovství České republiky a ponechali jen Mezinárodní mistrovství České republiky, což znamená zvýšení prestiže tohoto titulu.

Další změny se týkají třídy D5 by měly přibýt vozy značky Radical a Praga. Zde došlo k dohodě států Zóny na respektování maximálního objemu do 2000 ccm.  Tyto vozy pak mohou startovat na základě svých pohárových předpisů. Po přihlášení poháru Praga R již nic nebrání startu těchto vozů v MMČR, ale i v mistrovství Zóny střední Evropy. Pohár Praga R je v současné době připravován.

Vzhledem k možnosti startu Divize 4 a Divize 5 v jednom závodě došlo k detailnímu stanovení povinné světelné výbavy u vozidel.

Výrazné změny se dočkala vytrvalost. Zde jsme opět respektovali přání jezdců na zkrácení závodu na jednu hodinu s povinnou zastávkou v boxech. Slibujeme si od toho menší finanční náročnost a větší sledovanost.

Mezi nejvýznamnější kroky komise patří garance předpisu na tři roky, což by mělo jezdcům a týmům přinést jistotu kontinuity a možnost lepšího plánování.

Průzkum jezdců potvrdil preferenci závodů, které se konají na okruzích blízko ČR. Z tohoto důvodu byla vypuštěna z MMČR Poznaň. Zachováváme Most, Brno, Slovakiaring a Red Bull Ring. Jsme velmi rádi, že MMČR – sprinty se pojedou v rámci WTCC na Slovakiaringu.

Ve zkratce došlo k zpřehlednění a zjednodušení předpisů pro závody na okruhu. Poprvé po dlouhých letech vytvářela předpisy technická komise a nedošlo k žádnému ovlivnění ze strany jezdců či týmů. 

Sdílet